Egyéb

Az idõjárási elemek

A meteorológia az idõjárási jelenségeket fizikai törvényekre vezeti vissza. Idõjárásnak nevezzük a légkör állapotát egy adott helyen vagy területen meghatározott idõpontban.

Az időjárásra jellemző az állandó változás. Az időjárás lefolyása, a meteorológiai folyamatok összessége egy adott helyen az időjárási elemek, azaz a léghőmérséklet, légnedvesség, légnyomás, szél, felhőzet, csapadék, stb. műszeres mérésével folyamatosan követhető. Lássuk most a különböző időjárási elemeket részletesebben:


Napsugárzás

Az élet fenntartása, a földfelszín és a levegő felmelegítése, valamint az időjárási jelenségek lejátszódása szempontjából a legfontosabb energiaforrás a napsugárzás. A Föld belső hője ehhez képest elhanyagolható. A látható fény a napsugárzásnak csak egy része. Másik fontos része az infravörös tartomány, más néven hősugárzás, ami a tulajdonképpeni hőt szállítja. Az ultraibolya sugárzás (UV) is hasonló az előző kettőhöz, ám nagyobb frekvenciája miatt más biológiai hatásai vannak. Pl. az UV sugárzás miatt barnulunk le.


Léghőmérséklet

Ez az egyik legfontosabb időjárási elem. A hőmérsékletnek napi és évi ingadozása van, ami az időjárási helyzettől, napállástól, évszaktól és földrajzi fekvéstől függ.


  • A hőmérséklet napi menete: a Nap delelése után 2-3 órával mérik a legmagasabb, éjszaka fokozatosan csökken, és napkeltekor éri el legalacsonyabb értékét. A évi menete a Nap állásától függ.
    Ha a hőmérséklet a víz fagyáspontja alá (0° C) süllyed, fagy következik be.


    Légnedvesség

    A levegőben található vízgőz a légnedvesség, ennek is napi és évi ingása van, ami függ a földrajzi szélességtől, a tengerszint feletti magasságtól, a légtömegektől. A víz fázisváltozásai fontos szerepet játszanak az időjárási folyamatokban.


  • Harmatpontnak nevezzük azt a léghőmérsékletet, ahol a levegő páratartalma 100%. Ez a magassággal változik. Ha a harmatpont alá hűl a hőmérséklet akkor kondenzáció következik be. Így alakulnak ki a felhők, a köd vagy a csapadék.


    Felhők – köd

    ha a a levegő harmatpont alá hűlése korom, por, kristályok, stb. jelenlétében történik, akkor vízcseppek, jégszemcsék keletkeznek, tehát felhők, illetve talajközelben a köd.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top