Egyéb

Az iszlám

Mostanában a világ tele van a muzulmánokkal kapcsolatos hírekkel Izraeltõl az Egyesült Államokig. Sokan már eleve negatívan állnak a kérdéshez, talán még a mohácsi csata emléke is ott dolgozik génjeinkben. De mi is valójában az iszlám és kik a hívõi?




Az iszlám arab szót ’alávetésnek’ fordítják, azaz meghódolás Isten akarata előtt (az arab Allah szó egyetlen Istent jelent). Az iszlám követői a muszlimok (muzulmánok). Általános tévedés, hogy a legtöbb muszlim arab. Ez éppen fordítva igaz: a legtöbb arab muszlim, és maga az iszlám is arab eredetű. A legtöbb muszlim Indonéziában él, ez után következik Pakisztán, Banglades és India.





A muszlimok hite szerint az egyetlen Isten először az első embernek, Ádámnak nyilatkozott meg, majd Ábrahám pátriárkának, és később Mohamed kapott üzenetet. Az iszlám ily módon önmagát tekinti az egyetlen igaz vallásnak, Ábrahám (arabul Ibrahim) vallásának. A Korán teljes mértékben áthatja hívői életét, szövegét Isten szavainak tartják, amelyet Mohamed adott át követőinek.





Az iszlámhívők a mecsetben (az arab maszdzsid szóból ered, jelentése leborulás) imádkoznak. Az első mecset az írások szerint Mohamed medinai háza volt. A napi imádkozáshoz azonban nem szükséges mecsetet felkeresni, elegendő egy tiszta, csendes, nyugodt hely. Az imádkozáshoz rendszerint egy kisebb méretű, téglalap alakú szőnyeget vagy gyékényt terítenek le, és Mekka irányába fordulnak.






A hívők gondolkodásmódját, életformáját az iszlám öt oszlopa határozza meg:

1. a Saháda, a muszlim hit alapelve: „Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája.”
2. az ima a salat (szalát); előírás a napi ötszöri imádkozás: napkeltekor, délben, délután, naplementekor és éjjel.
3. a böjt, Ramadán, amely az iszlám naptár szerint a kilencedik hónapra esik, ilyenkor tartózkodni kell napközben az evéstől-ivástól, illetve a nemi érintkezéstől, dohányzástól. Ez alól kivételek az úton lévők és a 12 éven aluli gyermekek.







Kattints a képre!
4.
a sakat (zakát), a jótékonykodás vagy alamizsnálkodás, ami a Korán szerint a muszlimok egymás iránti gondoskodását jelenti. 
5. a mekkai zarándoklat, a hadj (háddzs), melynek az év utolsó hónapjában jön el az ideje. Életében egyszer minden igaz hívőnek meg kell tennie az utat, és el kell jutnia a szent Kába-kőhöz Mekkába, ha távolléte alatt családjának nem kell nélkülöznie. Szegényebb közösségekben előfordul, hogy a csoport kijelöl egy főt, aki a többiek nevében is megteszi az utat, majd részletesen beszámol a zarándoklatról. Malajziában a lottó egyik főnyereménye az ingyenes mekkai zarándoklat.

A muszlimok nem ihatnak alkoholt, nem ehetnek sertéshúst, valamint állandóan folytatniuk kell a Szent Háborút a hitetlenek ellen. A megtisztulási rítusok közé tartozik a körülmetélés, amit egyes helyeken nemcsak a fiúkon, hanem a lányokon is végrehajtanak. A fiúkat általában tízéves korukban metélik körül, máshol pedig akkor, amikor képesek recitálni a Koránt.





A nők helyzete nem egyszerű az iszlám világában, a mindent elfedő öltözék mellett számos dologból, (például oktatás, munka) sok helyen kirekesztik őket, jogaikat alaposan megnyirbálják. Például Afganisztánban, a tálib rendszer alatt a nők kénytelenek voltak az utcán koldulni, mert nem volt engedélyezett számukra a munkavállalás.

Természetesen vannak olyan országok is, ahol egyre több reform valósul meg a nők helyzetének javítása érdekében, ilyen például Tunézia, ahol a nők egyetemre járhatnak, sőt akár autót is vezethetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top