Egyéb

Tûzijáték kisszótár

Vetõcsõ, római gyertya, bengál fáklya. Több mint 40.000 lövés, Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája. Az alábbiakban elmondjuk neked, hogy milyen látványosságokra számíthatsz az augusztus 20-i tûzijátéknál.





A tűzijáték tervezői arra törekedtek, hogy különleges, Magyarországon eddig nem használt elemekben bővelkedő, soha nem látott lövésmennyiségű, kreatív, művészi kompozíciót állítsanak össze. A több mint 40.000 lövésből álló tűzijáték zenei kompozíciója keretében világhírű magyar zeneszerzők ismert darabjai csendülnek majd fel. A zenei aláfestést Vajda Gergely a Milwaukee-i szimfonikus zenekar magyar karmestere állította össze. Hallhatóak lesznek részletek többek között Kodály Galántai táncok című darabjának részletei és Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája.


És most jöjjön a kisszótár:

• Vetőcső:
A látványbombák kilövésére szolgáló cső, 50-600 mm átmérőben.
• Látvány bomba:
50-600 mm átmérőjű gömb vagy hengeres alakú lövedék, melynek a belső összetétele határozza meg a bomba látványképét, effektjét.
50-500 m magasságban, 5-400 m nagyságú tűzképet tud megjeleníteni.
• Bombetta telep:
10-60 mm átmérőjű kisméretű papír vetőcsövek összessége, amely előre megszerelt effekteket lő fel, leggyakrabban 25-49-90 lövést képes egy bombetta telep leadni.
• Római gyertya:
30-75 mm átmérőjű vetőcső, amiben egymás alatt 8-10 látványbomba helyezkedik el, és ezeket automatikusan, sorban lövi ki.




• Röppentyű:

Speciális magyar fejlesztés, mely erős csóvahúzás kíséretében nagy magasságra emelkedik fel, majd arany vagy ezüst effekttel záródik.
• Üstökös:
A földtől nagy magasságba emlekedő csóva.
• Mozsár:
A földtől 15-30 m magasságig emelkedő nagy szórású effekt.
• Tűzijáték rakéta:
0,5-70 m átmérőjű, vezetőszárral rendelkező effekt, mely saját hajtóművel rendelkezik, de professzionális tűzijátékokban nem használjuk.
• Bengál fáklya:
Nagy felületi fénysűrűségű effekt, melyet a tereptárgyak megvilágítására, tűzből készült feliratok elkészítésére, és a tűzijáték tér plasztikusabbá tételére használunk.
• Vízesés (görögtűz):
A hidakról lecsorgó vízesés-szerű ezüst színű effekt.
A tűzijátékot várhatóan közvetíti: az RTL Klub, TV2, M1 és a Duna TV.


A lövési helyszínek:

Gellért-hegy
Víztározó
Szent Gellért rakpart 400 méteren
Erzsébet-híd
Lánchíd
Uszály Szabadság-híd és a Petőfi-híd között
Uszály Margit-híd és a Lánchíd között

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top