Egyéb

Brazil stílusban

A karnevál Rio de Janeiróban, a híres Copacabana és az Ipanema strand, a Cukorsüveg-hegy, az Amazonas medencéjének még mindig háborítatlan õserdeje, a vad felföldek és dús füvû szavannák, a futurisztikus fõváros a semmi közepén.

Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
No meg a kávéültetvények – és még hosszasan sorolhatnánk az amerikai kontinens déli részét uraló, hatalmas országnak, Brazíliának a jellegzetességeit.
Az egykori portugál gyarmat persze tud még bőséges látnivalóval szolgálni, ezek közül az egyik a színes, hangulatos brazil otthon. Azt gondolnánk, hogy itt a nap huszonnégy órájában szól a szamba, és a lakók táncteremmé alakítják az egész házat, pedig erről szó sincs. Az utcák pezsgése után bizony üdítően hat, hogy a lakás csendes, nyugodt és hűvös. Odabent nyoma sincs a külvilág zajának, ennél sokkal fontosabb a pihenés, az ellazulás, melyről az árnyékos terasz és a kényelmesen berendezett szobák gondoskodnak.
Az ország bővelkedik a hatalmas erdőségekben, ezért a bútorok javarészt természetes anyagokból készülnek. Általában egzotikus fákat használnak a készítéskor, de legalább ilyen gyakori a nálunk is megszokott nyír, a bükk vagy a dió.

A helyiségeket ugyancsak fával burkolják, sőt az elegáns lakásokban nem ritka a mesterien kirakott intarziás parketta. A szabadba nyíló szobákat és a teraszt viszont kővel fedik, ami azonban nem ugyanolyan, mint a mediterrán országokban megszokott, rusztikus kőburkolat, hanem csillogóbb, elegánsabb. A brazilok kedvelik a fényűzést, szívesen használnak otthon márványt, fényesre csiszolt gránitlapokat, és az sem ritka, hogy a lefektetett kőbe fém- vagy féldrágakő berakásokat készítenek. Kedvelik a színes falakat és a stukkódíszeket.
Mesterien keverik a régit az újjal, és nem
ragaszkodnak a tiszta stílusokhoz. Egy klaszszikus, gyarmati villában egymás mellett látható a faragott, rézveretes antik bútor és a legújabb divatot követő, dísztelen bőrkanapé, a kristálycsillár és a nyers téglafal. A színeket ugyancsak számunkra szokatlanul párosítják – narancs a pirossal és ciklámennel, kék a zölddel, sárga a rózsaszínnel – ennek ellenére nem hat idegenül, az összkép inkább egzotikus és érdekes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top