Egyéb

Fénysugárban

Amíg egy fiatal elsõsorban a munkájának él, és a családot számára a szûk baráti kör helyettesíti – egyszóval szingli –, addig otthonát is ennek az életformának megfelelõen alakítja ki.






Kattints a képre a nagyobb méretű változthoz!

Nincs szüksége sok helyiségre, nagy alapterületre, fontosabb ennél a praktikus térszerkezet és az esztétikus, de funkcionális berendezés. Fiatal hölgy házigazdánk napjainak java részét a munkahelyén tölti, ezért olyan otthonra vágyott, ahol kevés pihenésre szánt idejét elegáns körülmények között, a legteljesebb kényelemben töltheti el. A hatvanas években épült óbudai ház egyik ötven négyzetméteres lakására esett a választása, ám a helyiségek elrendezése nem nyerte el a tetszését. A terek újrakomponálásával Hervé-Lóránth Ervin belsőépítészt bízta meg, mi több, szabad kezet adott az átalakításhoz.
A tervező első lépésként a lakás rossz fényviszonyain akart javítani. A gondosan megkomponált világítástechnika valósággal újraértelmezte, átláthatóvá tette a teret. A bejárati ajtó fölé és az innen balra nyíló mellékhelyiségbe hosszúkás ablak került, a folyosó falába pedig homokfújt üveget építettek. Az elhatároltság így megmaradt, az otthon azonban sokkal világosabbá vált. Befelé haladva, ugyancsak baloldalt található a fekete mozaikcsempével burkolt fürdőszoba, melyet fapaneles tolóajtó választ le a folyosóról. A helyiséget a folyosó szintjéhez képest tíz centiméterrel megemelték, így a padló alatt elfértek a vezetékek. Külön sarkot kapott a zuhanyzó, vele szemben pedig az üveglapos mosdó és a mosógép áll.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változthoz!

A mosdó fölötti tükör egyben világítótestként is szolgál. Felületét kétoldalt, kör alakban kimaratták, majd egy távtartóval ellátott, perforált OSB lemezt ragasztottak mögé. A kettő közti üreg rejti a világítást, mely légiessé teszi a parányi fürdőt. Ezt a fényforrást kiegészítve az álmennyezetbe is kerültek lámpák.
A folyosót a közepére helyezett hatalmas virágváza uralja. Oldalait átlyuggatták, belsejéből egy lámpa szolgáltatja a hangulatos világítást. A fal másik oldalát Hervé-Lóránth Ervin festménye díszíti.
A nappalit a konyhával egy dobogóra építették, ezzel választva el a folyosótól és a hálótól, melyekkel egyébként egy légtérben található. A konyha letisztult vonalú berendezését a belsőépítész tervezte, ügyelve arra, hogy a gépészetet a bútorba rejtse. A homokfújt üveg munkalap alá világítótest került, mely így nem csupán praktikus, hanem hangulatos is. A konyhát a nappalitól elválasztó alacsony fal nemcsak a két helyiség határát jelzi, hanem a konyha felől étkezőként, a nappali oldaláról pedig bárpultként szolgál.
Egy kényelmes, háromszemélyes kanapé és egy háromrészes, üveglapos dohányzóasztal alkotják a nappali bútorzatát. A hálót ugyancsak egy alacsony fal választja le, itt azonban a falba helyezett bambuszrudak hangsúlyosabbá teszik az elkülönítettséget. Az otthon közösségi és intim terét egy hullámos fal fogja egységbe. A háló egyetlen bútora a franciaágy.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változthoz!
A lakás hosszú, viszonylag keskeny alapterületét átgondolt koncepció alapján osztották fel. A jobb oldalra került a funkcionális terület, itt kapott helyet a mellékhelyiség, a fürdőszoba, a konyha, a nappali és a háló berendezése, míg a bal oldalon inkább a látványos elemek – lebegő polcok, dekorációk – játszák a főszerepet. Itt rejtették el egy falfülkében a gardróbot is. A színvilágot a fehér és a kőris, illetve a vörösesbarna kontrasztja uralja. A burkolat a fürdő és a vécé kivételével mindenütt laminált mahagóniparketta.
Az eredeti terv tehát, a kényelmes, elegánsan berendezett otthon megteremtése, melyben a minimalizmus ridegségét a lágy színek és a nőies motívumok megtörik, szemmel láthatóan sikerült. És ezzel együtt sikerült létrehozni egy egyedi rajzolatú teret is, melynek korábbi, hátrányos tulajdonságait eltüntetve látványos enteriőrt hoztak létre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top