Egyéb

Szerepcsere a nyaralóban

Nem egyedi eset, hogy úgy dönt a család, nyaralójukat egész évben lakható házzá alakítják. Ami figyelemre méltó egy ilyen átépítés során, hogy miképpen sikerül a meglévõ helyiségeket az új igényekhez igazítani.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A fiatal házaspár a nagymamától örökölt, budakeszi víkendházban képzelte el a közös jövőt, ám a kis téglaépületben nem volt fürdőszoba, és a ház téli tartózkodásra sem találtatott alkalmasnak. Így a munka a hiányosságok pótlásával kezdődött. A tervezéssel Basa Péter építészt bízták meg, akinek a faluban álló családi háza annyira megtetszett a fiataloknak, hogy sajátjukat is hasonló, modern, organikus stílusban képzelték el.
Az egyszerű, földszintes házikót két esztendő leforgása alatt háromszintes, százötven négyzetméteres lakóépületté változtatták. A bejárat a középső, azaz a nappali szintjére nyílik, ahol egy vendégfürdő- és egy dolgozószoba is helyet kapott. Egy szinttel lejjebb a borospince, a szauna és a garázshoz vezető folyosó található, míg az emeletre, vagyis a tetőtérbe a gyerekszobák, a szülők hálószobája, a gardrób és a fürdő kerültek.
A helyiségek berendezésének a fiatalasszony és férje együtt láttak neki, a választást számtalan katalógus és bútorüzlet kínálatának áttanulmányozása előzte meg. Azt már előre eldöntötték, hogy otthonukat egyszerűen, minimális díszítéssel, ám kényelmesen, jó minőségű bútorokkal és kiegészítőkkel szeretnék kialakítani.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


Az egy légterű nappali-konyha-étkezőben a konyharésznek jutott a legtöbb hely, ami érthető, hiszen a család két csemetével bővült, és a házban gyakran fordulnak meg vendégek. Az étkezőasztalt hat-nyolc személy ülheti körül kényelmesen, miközben a jól felszerelt, tágas konyhában a háziasszony mindent elkészít. A helyiség közvetlen kapcsolatban van a terasszal. A nappali rész berendezése csupán egy nagyméretű kanapéból és egy fiókos tárolóból áll. A puritán miliőt a csobánkai homokkő falburkolat teszi változatossá.
A földszinti fürdő kialakításánál ugyanúgy a szükséges minimumra törekedtek a tulajdonosok, mint a többi helyiségben. A sötét és világos csempék kontrasztja, a modern vonalú, csillogó szaniterek valódi méreteinél tágasabbnak mutatják a helyiséget, melynek dísze a padlóba épített, csempeméretű üvegtároló, tele kisebb-nagyobb színes kagylókkal.


 









Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A dolgozószoba praktikus, világos berendezésével inspiráló környezetet teremt az otthoni munkavégzéshez. Méretei akár egy kisebb értekezlet megtartására is alkalmassá teszik. A bejárattal szemközt található az emeletre vezető lépcsőfeljárat. Faburkolatának és a fordulókba épített, keskeny ablakoknak köszönhetően rideg lépcsőházi hangulatnak itt nyoma sincs. A két kisgyerek egyelőre együtt lakik, a kisebbik szobában alszanak, a nagyobbikban pedig játszanak. Ez utóbbi narancsszínű falaival, vidám, színes játékos formájú bútoraival, tarka, mintás textíliáival és tágas terével valóságos gyerekparadicsom.
Ezzel szemben a szülői hálót a többi helyiségben megszokott egyszerűség, minimalista stílus jellemzi. A falak és a padlóburkolat erőteljes, telt árnyalatai, a púderrózsaszín és a csokoládébarna, valamint a padlizsánosan fénylő, mély, sötét színű ágytakaró meghitt hangulatot árasztanak. A helyiség bútorzata letisztult vonalú, szögletes….

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top