Az öngondoskodó életszemlélet

A legtöbb ember életében eljönnek azok a fontos pillanatok, mikor egy kis időre kiszáll a mindennapok mókuskerekéből és megpróbálja végigtekinteni addigi életét, és választ keres arra, vajon mi várhat még rá a következő években. Te milyen jövőt látsz magad előtt?

Kétféle ember létezik, az egyik valamilyen külső körülmény hatására, az életének alakulását befolyásoló megrendítő vagy épp örömteli esemény miatt kénytelen elgondolkodni helyzetén, a másik pedig az, aki tudatosan, időről időre számot vet magával. Egyikük kiszolgáltatottan sodródik az eseményekkel, segítségre várva és balsorsán keseregve, míg a másik arra törekszik, hogy életének alakulását a lehető legjobban kézben tartsa. Az egyik felülről, kívülről, másoktól várja a megoldást, illékony reményeket és álmokat dédelget, míg a másik álmai megvalósítására törekszik saját erejére, eszére és környezete támogatására építve, és megragadja a kínálkozó lehetőségeket. Az egyik a szerencséjére bazíroz, a másik jelmondata pedig ez: bátraké a szerencse. Kedves Olvasó, Te melyik vagy? Tedd fel magadnak a kérdést, hogy ebben a szövevényes, bonyolult világban Te milyen stratégiával éled az életed? Van egyáltalán stratégiád? Van terved, hogy hogyan gondoskodj magadról és szeretteidről a következő évben, évtizedben és akkor, mikor majd megöregszel?

Az öngondoskodó életszemlélet

 

Akinek terve van, jövője van, tartja a mondás. Egy jó terv pedig már fél siker. Ha úgy döntesz, saját kezedbe veszed életed, pénzügyeid, és vállalod, hogy a kiszolgáltatott sodródás helyett magad gondoskodj magadról és azokról, akik hozzád közel állnak, kell egy jó tervet készítened és azután azt következetesen végrehajtanod. De mi kell egy jó tervhez? Három fontos dolog: reális önismeret, egy elérhető cél, és megbízható információ. Nézz magadba, és mérd fel, mik az erősségeid, gyengéid és ehhez mérten válaszd ki a legmagasabb, de még elérhető célt. Majd ezután informálódj, szerezz be minden lehetséges ismeretet, amikre alapozva a célhoz vezető útvonalad – a terved – felállíthatod. Így gondoskodhatsz magadról.

Az öngondoskodás kifejezés egyre gyakrabban hallható. De mit is jelent valójában? Megtakarítást idős korunkra, pénzügyi befektetést a jövőbe? Azt is, hiszen életünk minősége nagymértékben függ anyagi helyzetünktől. De öngondoskodó az az édesanya is, aki gyermekei jövőjéről úgy is igyekszik gondoskodni, hogy saját egészségét óvja és karban tartja, öngondoskodó szemléletű az az apa, aki a családi nyaralásra, autójára, családjának otthonára biztosítást köt, gyermekei későbbi taníttatásának pénzügyi fedezetét már kisiskolás korukban elkezdi gyűjteni, és az a fiatal is, aki már a gondtalan egyetemi évek alatt elkezd félre tenni nyugdíjas éveire. Az öngondoskodás előre látást, tervezést jelent a pénzügyek, a testi és lelki egészség, biztonság területein szeretteink és saját magunk életében.

Az öngondoskodó életszemlélet

 

Tizenkét részből álló cikksorozatunk célja, hogy segítsen Téged az öngondoskodás útjára lépni, iránytű legyen a céljaid kiválasztásában, az öngondoskodás pénzügyi vonatkozásainak megismerésében, és információforrás terveid kialakításához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top