Biztonságban utazáskor is

Bár a nyaralás főszezonja már véget ért, sokan még nem használták fel szabadságukat, és inkább az ősz elejére időzítik a vakációt. Egy felmérés szerint mi magyarok szeretjük kihasználni a vénasszonyok nyarát kisebb nagyobb utazásokra és általában gondoskodunk ilyenkor arról is, hogy bebiztosítsuk magunkat váratlan eseményekre. Hogy ne érjen meglepetés, gondosan meg kell fontolni, milyen utasbiztosítást kössünk.

Általában jellemző a magyar lakosságra, hogy utazás előtt tudatosan foglalkozik azzal, miként tegye a lehető legbiztonságosabbá a nyaralást. Legtöbben átvizsgáltatják autójuk műszaki állapotát és ellenőrzik az üzemeltetéshez szükséges iratok érvényességét, sőt még az utazás alatt is tudatosan ügyelnek a biztonságra: rendszeres pihenőket iktatnak be két-három óránként, vagy sofőrt cserélnek, hogy ezzel is csökkentség a fáradtság miatt lankadó figyelemből adódó baleset kockázatát. Nyaralás alatt általában nem vállalunk felesleges rizikót, és az Allianz által készített felmérés szerint csupán a sofőrök öt százaléka végez a volán mögött a vezetéshez nem kapcsolódó tevékenységet, ami azért örvendetes, mert a balesetek tíz százalékában ez játszik közre. Általában így felkészülve vágunk útnak azzal a megnyugtató tudattal, hogy tárcánkban ott lapul az egészségbiztosítási kártya és bankkártyánkhoz is kapcsolódnak különféle utasbiztosítási szolgáltatások. Sajnos azzal már nem vagyunk tisztában, hogy ezek az eszközök nem segítenek ki minden bajból.

Biztonságban utazáskor is

 

Az egészségbiztosítási kártya például kizárólag uniós tagországokban érvényes, és a magánszolgáltatóknál igénybe vett ellátás költségeit nem fedezi, a bankkártyához kapcsolódó szolgáltatások sora pedig kártyánként és kibocsátónként eltér, így ezt indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük. Érdemes ezért olyan kiegészítő biztosítást kötni, amellyel magánszolgáltatóknál is kaphatunk ellátást, másrészt azt is vegyünk figyelembe a kiegészítő biztosítás kötésekor, hogy a külföldi utazások során a biztosítási igények egy jelentős része nem balesetből és az azt követő ellátásból származik, hanem például váratlan fogászati kezelésből, poggyászkárból és iratok elvesztéséből, pótlásából.

Azok, akik már rendelkeznek valamilyen otthonbiztosítással, csekély összegért ki tudják terjeszteni azt a háztartási ingóságokra Magyarország egész területére, egyúttal a mobil műszaki eszközök kockázatátvállalását az egész Európai Unió területére. Így nyugodt szívvel vihetjük magunkkal a laptopot, táblagépet, kerékpárt, személyes tárgyainkat is. Sokan, akik már évek óta Horvátországba járnak, megfeledkeznek arról, hogy 2013 júliusától ez az ország is az Európai Unió tagja, ezért a biztosítás ide is érvényes.

Biztonságban utazáskor is

 

A nyaralás előkészületei igen gyakran rohamtempóban, kapkodással zajlanak és a fontos biztosítás megkötése azért marad el, mert nem jut már idő elmenni a biztosítóhoz. Ma már időtakarékosan, az interneten keresztül is megköthetők az utasbiztosítások, akár az indulás előtt egy órával, de olyan szolgáltató is akad, amelynél okostelefon-alkalmazással is lehet kötni akár a repülőtéren vagy útközben, az autópályán is. Ráadásul az online ügyintézéssel amellett, hogy időt takarítunk meg, a kötésekhez általában különféle kedvezményeket is kapunk a biztosítás mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top