Nyugdíjra készülve

Aktív életünk sok, dolgos éve után joggal várunk el békés és tartalmas időszakot nyugdíjas korunkra, amelyeket biztonságban és szűkölködés nélkül tölthetünk el. A népességi adatok azonban sajnos nem abba az irányba mutatnak, hogy mindezt előzetes tervezés és takarékoskodás nélkül elérhetjük.

Nyugdíjra készülve

Egyre hosszabb a fejlett országok lakóinak élettartama és ezzel párhuzamosan mind kevesebb gyermek születik. Hazánk és a fejlett nyugati országok népessége emiatt fokozatosan öregszik, ami sajnos azzal a jól előrelátható következménnyel jár, hogy az idősek megfelelő gondozása veszélybe kerül. Már a közeljövőben bekövetkezhet, hogy a keresőképes fiatalok nem tudják eltartani a nyugdíjas korú generációkat, így azoknak maguknak kell gondoskodniuk anyagi szükségleteikről. A nyugdíjbiztosítás és előtakarékosság különféle formáival tehát már korán, harmincas éveink elején érdemes megbarátkozni és előrelátóan, hosszú távra megtervezni öngondoskodási stratégiánkat. Szerencsére elég széles palettáról válogathatunk, mikor ennek elemeit összeválogatjuk.

Nyugdíjra készülve

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság talán az egyik legkézenfekvőbb és kedvelt öngondoskodási forma, amelynél ráadásul a tagdíj befizetését a munkáltató is átvállalhatja. Hasonlóan a nyugdíj előtakarékossági számlához előtakarékossági támogatás itt is csak az egyéni befizetések után jár, ami éves szinten legfeljebb 100-130 ezer forint. Az önkéntes nyugdíjpénztárba különböző portfóliókat választhatunk annak függvényében, hogy milyen kockázatú értékpapírokba kívánunk pénzt befektetni a nyugdíjig hátralevő időszakig. A díjfizetés önkéntes alapon történik, tehát nem kerül kötelezően levonásra a bruttó bérből.

 

A fentieknél nagyobb hasznot hozhat a nyugdíjcélra kötött kombinált életbiztosítás, amely amellett, hogy megtakarítási eszközként is funkcionál, életbiztosítási védelmet is nyújt. Általában hosszú távú, legalább tíz éves időtávúak ezek a biztosítások, amelyek portfólióját szabadon összeállíthatjuk, sőt befizetett pénzünk egy részéhez akár néhány év után hozzá is férhetünk. Magas hozamkilátások mellett, állami kontrolltól mentesen takarékoskodhatunk akár nyugdíjas éveinkre de bármilyen más célra egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top