Mentőöv és megtakarítás

Senki nem szeretne beteg lenni, ám ha mégis gondok adódnak az egészséggel, akkor minél gyorsabban és lehetőleg a legolcsóbban akarunk meggyógyulni. Az egészségpénztári tagoknak nem csupán a költségeik alacsonyabbak a kezelésekkor, de még takarékoskodhatnak is.

Az egészség, az egészséges életvitel a legjobb befektetés manapság, amikor minden kiesett munkanap, betegágyban töltött hét súlyos kiesést okozhat a családi költségvetésben. De nem csupán a betegség költséges, hanem a test karbantartására tett lépések is. Gondoljunk csak például a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra, amik nem is kis összeget emésztenek fel… Egészségpénztári tagként ezek a kiadások látványosan csökkenthetők és emellett még az adóként befizetendő forintjainkból is a zsebünkben tarthatunk valamennyit.

Mentőöv és megtakarítás

Az egészségpénztárba fizetett pénzt baj esetén bármikor és azonnal fel lehet használni, de nemcsak akkor nyúlhatunk hozzá, ha valaki megbetegszik a családban, hanem akkor is, ha például vitaminra, gyógyteára, kontaktlencsére vagy szemüvegre van szükségünk. Ha pedig nincs ok rá, hogy az egészségkártyánkkal valamilyen orvosi szolgáltatást vagy más egészségmegőrző kelléket vegyünk, az ott elhelyezett összeg csendben kamatozik nekünk.

Az egészségpénztárba bárki beléphet, és magánemberként is fizethet a számlájára. Sok munkáltató cafeteria juttatásként ajánlja fel a kollégáknak a pénztári tagságot, az ezzel járó befizetéseket és természetesen az egészségkártyát. A lehetőséget érdemes fontolóra venni, mert amellett, hogy kamatozó, baj esetén bármikor mozgósítható megtakarítást képezünk, az egészségpénztárba befizetett összeg jelentős része – 20 százaléka – leírható a személyi jövedelemadóból. Évi százezer forintos befizetésnél ez 20 ezer forint plusz pénzt jelent a családi kasszában! Emellett nagy előnye a tagságnak, hogy a számlánkon összegyűlt, fel nem használt pénz örökölhető.

Aki úgy dönt, hogy élni kíván az egészségpénztári tagság előnyeivel, első lépésben tájékozódjon azoknál a szakorvosoknál, szemésznél, ahova általában jár, elfogadják-e az egészségbiztosítási kártyát. Ha igen, akkor nem kell változtatni szokásainkon, ha viszont nem, érdemes olyan szakemberhez átpártolni, akinél fizethetünk az egészségügyi szolgáltatásért a kártyánkkal. Az egészségpénztár kiválasztásakor azt mérlegeljük, hogy mekkora kedvezményt kapunk a pénztár szolgáltatóitól, milyen extra szolgáltatásokat vehetünk igénybe a kártyával (például online ügyintézés, személyes ügyfélszolgálat, egészségügyi programok), és hogy milyen költségekkel jár a belépés. Van-e például belépési díj, és mekkora ennek összege, és milyen egyéb költségei vannak a működésnek, mekkora a havonta minimálisan befizetendő összeg? Ha sikerült az igényeinknek leginkább megfelelőt megtalálni, nyugodt szívvel beléphetünk, és fizethetjük ezután havonta a pénzt a számlára, amelynek biztonságát és rendszeres felügyeletét a  Magyar  Nemzeti Bank látja el.

Egészségpénztári szolgáltatások 2012. Január 1-jétől

Adómentes (kiegészítő egészségbiztosítási) szolgáltatások:

  • Gyógyszertár: gyógyszer, csecsemőápolási termékek, illetve minden OGYI, MEEI engedélyszámmal ellátott termék
  • Optika
  • Gyógyászati segédeszköz
  • Orvosi ellátás, fogászat
  • Keresőképtelenség idejére táppénz

Adóköteles (életmódjavító) szolgáltatások:

  • Sporteszközök
  • Természetgyógyászat
  • OGYI engedélyszámmal nem rendelkező gyógyhatású termékek, gyógyteák, fog- és szájápolási termékek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top