Egymás szemében cikkek

Rájöttek: így állítható meg az öregedés

Szenzációs felfedezés.

Amerikai biológusok öregedést lassító gént azonosítottak, amely, ha aktiválták, 30 százalékkal meghosszabbította a gyümölcslegyek életét. “Kimutattuk, hogy ha a bélben vagy az idegrendszerben aktiváljuk az AMPK gént, az öregedési folyamat az adott szervben lelassul. A felfedezés azért fontos, mert az emberi élettartam megnövekedése miatt vélhetően szükséges, hogy az egyes szerveket megvédjük az idő romboló hatásától” – állítják a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.

Az AMPK gén akkor jön működésbe, ha a sejtek energiaszintje alacsony. A gént az ember hordozza, de nem gyakori, hogy nagy aktivitást mutat. A gyümölcslégy jó kísérleti modell, mert teljes génkészletét leírták már, és egyenként tudják a géneket ki- vagy bekapcsolni. Az AMPK gén olyan folyamatot hoz működésbe, amely “kitakarítja a régi, károsodott sejtalkatrészeket”. Ez az autofágiának nevezett művelet megóvhatja a sejteket a további károktól.

A kutatás kimutatta, hogy az AMPK beindítása felgyorsította a “sejtszemét” kitakarítását. Sok idegrendszeri eredetű betegség összefügg azzal, hogy az agyban fehérje halmozódik fel. A tudósok úgy vélik, az egyes öregedéssel összefüggő betegségek egyenként való tanulmányozása helyett lehetséges az öregedés folyamatát lelassítani és ezzel a kórok fellépését késleltetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top