Élet a babával
Szponzorált tartalom

Miért fontos a baba bőrének hidratálása?

„Puha, mint a baba bőre” – mondjuk gyakran felnőttekre, akiknek igazán puha és selymes tapintású a bőrük. De tényleg minden újszülött csecsemőnek és kisbabának ilyen tökéletesen egészséges a bőre?

Azért, hogy kisbabánk bőre ilyen finom és puha legyen, nekünk is kell tennünk, na nem csak az esztétikai szempontok miatt, hanem azért is, mivel bőrünk az immunrendszerünk elsődleges védvonala. A sérült bőrfelületen keresztül sokkal könnyebben bejutnak a kórokozók a baba szervezetébe. Az újszülöttek bőrét óvó magzatmáz hamar lekopik, így szükség van belsőleg és külsőleg is megtámogatni a baba bőrének hidratáltságát.

Ha anyatejes a kisbabánk, a melegebb nyári hónapokban akkor is szükség van pluszvíz (sterilizált vagy babavíz) hozzáadására, hogy megfelelően hidratáljuk a baba bőrét. Ennek jelentősége a hozzátáplálás bevezetésével csak fokozódik, nem csak a melegebb hónapokban.

A baba bőrének megfelelő ápolása, hidratálása tehát már a kezdetektől kiemelten fontos. A picik bőre ugyanis nagyon könnyen veszít nedvességtartalmából, és kiszárad. A berepedezett bőr pedig fájdalmas, és további, komolyabb bőrbetegségek előidézője lehet.

Ezért a téli hónapokban különösen fontos a bababőr hidratálása külsőleg is, hiszen a hideg, a szél, az alacsonyabb páratartalom, lakáson belül pedig a fűtés még inkább szárítják, kipirosítják a baba bőrét. Télen ráadásul nemcsak nedvesség-, de zsírtartalmából is jelentősen veszít a kisbabák bőre, amivel az ellenálló képessége is lecsökken. A babák számára megfelelő krémek használata ezen tud segíteni. Ha téli, babakocsis sétára indulunk, fordítsunk nagyobb figyelmet a baba arcbőrének és kézfejének hidratálására, hiszen itt a bőr eleve vékonyabb, és jobban ki van téve az időjárásnak is.

Fontos azonban az is, hogy ne essünk túlzásba: egy egészséges bőrű baba esetén elegendő naponta egyszer-kétszer bekenni a kicsit a hidratáló babakrémmel. Az egyik ilyen alkalom legyen közvetlenül az esti fürdetés után, hiszen a víz is száríthatja a babák bőrét, illetve ha nem megfelelő szappant, fürdetőt használunk az esti rutin során. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg csak természetes összetevőkből készült termékeket használjunk a baba bőrének hidratálására, hogy megóvjuk természetes PH-ját, ezzel támogatva immunrendszerének megfelelő működését is.

A bőr nem megfelelő hidratáltsága, szárazsága a viszketésen és a kipirosodáson túl olyan komoly bőrbetegségeket is előidézhet az allergiára hajlamos családokban, mint az ekcéma. Az ekcémás babáknál természetesen komplex utánajárás szükséges, hiszen a bőr külső ápolásán túl nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, hogy a sokszor ördögikör-szerű ekcémával le tudjanak számolni az érintettek. Ekcémagyanú estén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, akivel átbeszélve megkezdhetjük a baba bőrének kúrálását: a téli fűtésszezonban párologtassunk, a babaruhát illatanyagmentes, természetes anyagokkal mossuk, iktassuk ki az étrendből az allergiát okozó élelmiszereket, és használjuk az orvos által előírt, illetve javasolt krémeket, ecsetelőket a baba bőrének ápolására.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top