Életmód

Stresszmentes stresszoldás

Az állandó megfelelési kényszer új helyzetet teremtett a nõk életében. A stressz immár elválaszthatatlan mindennapjainktól. Orvosi értelemben a stressz a szervezet készenléti állapota, amely lehetõvé teszi a gyors és erõteljes cselekvést.

Életveszély-állapot

Amikor az életünk forog kockán, a testünk gyorsan cselekszik: stresszhormonokat bocsát ki, aktivizálja erőforrásait, és a veszély elhárításához nem feltétlenül szükséges működéseket leállítja. Ilyenek például a szexuális funkciók, az emésztés, az immunrendszer, a logikus gondolkodás.

Szorongató gondolatok

Míg az ősidőkben teljesen nyilvánvaló volt, hogy mi okozza a stresszt – például a megjelenő vadállat -, és a harc vagy a menekülés után az ember újra megnyugodott, manapság a fejünkbe a gondolatainkba fészkelte magát a görcsös feszültség.

Káros folyamatok

Saját magunk elől nem menekülhetünk, s a határidők miatti szorongás akár állandósulhat is. Ez nem csak a mindennapos idegeskedés, türelmetlenség miatt káros, hanem azért is, mert az úgynevezett stresszhormonok elnyomják a vírusok és a ráksejtek leküzdéséhez különösen fontos T-sejtek termelődését is.

Betegségokozó

A stressz hatására immunrendszerünk is gyengül. Ha a stressz segít abban, hogy megoldjuk az aktuális problémát, akkor teljesítménynövelőnek érezzük, míg a negatív stressz visszafog minket. Ez azonban az egészségünk szempontjából mindegy.

Ha nem tudunk leállni, a szervezetünk előbb-utóbb megbetegszik. Ez pedig a karrierünket és a családunkat egyaránt megviseli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top