Életmód

Versenyben a reumával

Nem kell feltétlenül reumásnak lenni akkor sem, ha a hajlam veleszületett. Legtöbbször a betegség csak akkor alakul ki, ha a körülmények serkentik az addig alvó géneket. Íme néhány módszer arra, hogyan kerülhetõ el az öröklött ízületi baj.

Megelőzés







  2  
1. A rendszeres sportolás – például a gyaloglás, a kerékpározás vagy az úszás – javítja az ízületeket körülvevő szövetek vérkeringését, és egyúttal megnöveli az ízületek tápanyag-ellátottságát is. Ezzel elősegíti a szervezet öngyógyulását.

2. Csökkentsük az állati zsírok fogyasztását, és inkább a növényi eredetűeket részesítsük előnyben. Az egészséges növényi olajok antioxidánsokat – például E-vitamint – tartalmaznak, melyek gátolják a gyulladásos folyamatok kialakulását az ízületekben.

3. Ügyeljünk a jó emésztésre: a székrekedés akadályozza a salakanyagok kiürülését. A méreganyagok pedig a szervezetben felhalmozódva elősegítik a reumatikus betegségek kialakulását.

4. Öltözzünk melegen, hogy megvédjük ízületeinket a hidegtől. Erre a célra kiválóan alkalmasak a természetes anyagokból – például gyapjúból, illetve angórából – készült ruhadarabok.


Gyengéd módszerek







  3  
1. A legfontosabb: legfeljebb heti két alkalommal kerüljön az asztalra hús, ugyanakkor fogyasszunk sok növényi olajat, naponta friss gyümölcsöt és zöldséget, hetente kétszer szója- és halételeket, valamint igyunk minél kevesebb alkoholt.

2. Van, aki ízületi gyulladás és reuma esetén a boróka áldásos hatására esküszik. 1 teáskanál borókabogyót zúzzunk össze mozsárban, forrázzuk le 1 nagy csésze vízzel, és 5 percnyi állás után szűrjük le. Naponta 1-2 csészével igyunk meg belőle.
Vigyázat: ne alkalmazzuk vesepanaszok, illetve terhesség esetén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top