Életmód

A grapefruit csodamagja

A gyógyszerészek régóta kutatják, hogy hogyan lehetne újabb gyógyszereket létrehozni. Sok esetben éppen a véletlen siet segítségükre.

Tartós magok

Körülbelül 20 évvel ezelőtt történt, hogy egy floridai orvos, aki szabadidejében szívesen kertészkedett, egyszer csak azt vette észre, hogy az általa készített komposztban a grapefruitmagok nem akarnak elrothadni. Ez keltette fel az érdeklődését, hogy közelebbről megvizsgálja a magokat, és a világ számos kutatóintézetével együttműködve, megpróbálja megfejteni a “csodamagok” rejtélyét.

Természetes antibiotikum

Az eredmények igen figyelemre méltóak voltak. Kimutatták, hogy a magból készített kivonat már kis töménységben is ugyanolyan hatásos, mint bármelyik hagyományos antibiotikum.

Hatóanyagai az immunrendszert mozgósítják, és egyaránt hatékonyak baktériumok, vírusok, gombák, és egysejtű parazitákkal szemben, azzal a lényeges különbséggel, hogy a hasznos bélbaktériumokat nem károsítják. Mellékhatást csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túllépi valaki.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy alkalmazása elsősorban a gyomor-és bélpanaszok, a gombás betegségek, meghűlések, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén vált be.

Alkalmazott természet

Amerikai klinikákon a kórházi fertőzések kivédésére a hagyományos tisztítószerekbe grapefruitmag-kivonatot csepegtetnek. Ily módon tisztítják az ágyneműt, a padlót, valamint az orvosi műszereket és a műtőket. Sikeres kísérletek történtek arra is, hogy a víz fertőtlenítésében (ivóvíz, uszoda) felváltsák a klórt grapefruitmag-készítményekre.

A hatóanyagok lebomlása során káros melléktermék nem keletkezik, így a környezetet sem károsítja. A grapefruitmag kivonat fertőtlenítő és csíraölő hatása miatt helyet kaphat a csecsemőápolásban, valamint a bőr különböző sérüléseinek kezelésében.

Babaápolás

A babaápolásnál használhatjuk fertőtlenítésre (20 csepp kivonatot cseppentsünk 1 liter vízhez, jól keverjük el, majd 20-30 percre tegyük az oldatba a cumikat vagy játékokat), és a babapopsin megjelenő kiütések (pelenkadermatitisz) kezelésére (10 csepp kivonatot keverjünk el egy-két evőkanál babaolajjal, és ezzel finoman kenjük át az érintett területet).

Sebek

Rovarcsípés esetén csillapítja a fájdalmat, megakadályozza a seb elfertőződését. Csepegtessünk néhány csepp kivonatot a fájdalmas vagy viszkető területre, és finoman masszírozzuk bele. Csecsemő bőrére soha ne kerüljön a kivonat hígítás nélkül, de érzékeny bőrűek esetében is érdemes vízzel vagy olajjal hígítva használni.

Ha lábunkat hólyagosra dörzsölte a cipő, cseppentsünk a kivonatból közvetlenül a hólyagra vagy a tapaszra, amivel leragasztjuk. Horzsolások és karcolások is jól kezelhetők: csillapítja a fájdalmat és fertőtlenít.

Egyéb tudnivalók:

  • A kivonat szembe ne kerüljön.
  • Sötéten és szárazon tartandó.
  • Gyógynövény boltokban általában kapható a kivonat.
  • Házilag is előállíthatjuk (a magokat szárítsuk meg, őröljük finom lisztté, szitáljuk át, majd keverjük el két rész glicerinnel).
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top