Életmód

Gyümölcskúrák

Egyre ismertebbek és népszerûbbek a különbözõ tisztító- és böjtkúrák azok körében, akik szeretnének minél egészségesebben élni. Ilyenkor tavasszal természetes igényként jelentkezik bennünk a vágy egyfajta tisztulásra, tisztításra.

A szervezetben felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól megszabadulhatunk egy megfelelően összeállított diétával. Fontos azonban, hogy mielőtt belekezdünk, szerezzünk pontos ismereteket a tisztítókúra szabályairól. A kellő hozzáértés nélkül végzett böjtkúra veszélyeket rejt magában, még az egészséges ember számára is. Krónikus betegségben szenvedők feltétlenül kérjék ki orvosuk vagy egy orvos-természetgyógyász tanácsát, és a kúrát az ő útmutatásuk, felügyeletük alatt végezzék!

Gyümölcs-, zöldség-, és lénap

Az egyik legegyszerűbb, legkellemesebb és mindenki által elvégezhető tisztító, regeneráló módszer a heti rendszerességgel beiktatott gyümölcs-, zöldség-, és lénap.

Nevezzük ki a hét egyik napját, amikor csak gyümölcsöt, zöldséget, illetve ezek préselt levét fogyasztjuk, mellette sok ásványvizet és gyógyteát. Az ajánlott zöldség/gyümölcsmennyiség egy-másfél kilogramm. Hogy ebből mennyit eszünk meg gyümölcs illetve zöldség formájában, és mennyit kipréselve, azt mi dönthetjük el.

Folyadékból a javasolt mennyiség kb. 3 liter, ami a gyógyteán és ásványvízen kívül magában foglalja a fent megadott zöldség-, illetve gyümölcsadagból készített préslét is.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, mivel ez segíti a káros anyagok kimosását, amit még fokozhatunk azzal, ha méregtelenítő hatású teákat (például csalán, zsurló, gyermekláncfű, katáng, kutyabengekéreg keveréke) is iszunk.

A heti rendszeres gyümölcsnap tartása javítja az anyagcserét, segít eltávolítani a salakanyagokat, jótékonyan hat az idegrendszer-, a keringési rendszer-, és a bőr állapotára, valamint fokozza a szervezet ellenálló képességét. Lehetőség szerint igyekezzünk minél többféle hazai idénygyümölcsöt fogyasztani.

A böjtkúra során zöldségfélék közül ajánlott a répa, cékla, zeller, burgonya, illetve a belőlük készült préslé, és ezen levek keveréke. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs és zöldség egészséges és vegyszermentes legyen. A készen kapható levek helyett előnyösebb, ha mi magunk készítjük el gyümölcscentrifuga segítségével, és minél hamarabb, lehetőleg 20 percen belül, lassan kortyolgatva meg is isszuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top