Életmód

Az elsõ állomás

A gyomor izmos falú, horog alakú, üreges szerv, amely a rekeszizom alatt, a nyelõcsõ folytatásában kezdõdik. A gyomor összefekvõ elülsõ és hátulsó falát jobbról a kisgörbület, balról a nagygörbület határolja.

Érzékeny szakasz

A szervezetünkben utazó falat először a kisgörbületben érintkezik a gyomor nyálkahártyájával. A forró, hideg, fűszeres ételek ezt a részt érik a legtöményebben, ezért itt a leggyakoribb a gyomorfekélyes megbetegedés is. Amikor a táplálék lecsúszik a kisgörbületen, a gyomor aljába kerül, és a nagygörbület mentén fokozatosan felhalmozódik. (A fekélybetegségekről a későbbi fejezetekben bővebben is szólunk majd.)

A bizonyosság ára:

A táplálékrétegződés kimutatására éhes patkányokkal végeztek – embertelen módon – kísérletet. Különféle festékekkel összegyúrt kenyeret etettek az állatokkal, majd felvágták a gyomrukat. Az egymás után elfogyasztott színes kenyerek csíkokban helyezkedtek el egymáson az állatok gyomrában.

Táplálékszintek

A gyomorban összegyűlt ételrétegek viszont étkezés után 15-30 perccel már nem különülnek el, összekeverednek. A gyomor gyűrűző mozgásba kezd, amellyel a táplálékot összekeveri saját emésztőnedvével. A gyomor evés után több órán keresztül végzi keverőmunkáját, majd egy-egy hullám a már elfolyósodott, emésztett táplálék egy részét – kb. diónyi mennyiséget – áthajtja a gyomorkapu izmos gyűrűjén a vékonybél legfelső szakaszába, a patkóbélbe.

Érdekesség:

A madarak egy része kemény magokkal táplálkozik, és fogak híján nem rágja össze a magokat. Ezért gyomruknak nagyon erős az izomzata. A magok szétzúzása a zúzájukban történik, amely akkora erőkifejtésre képes, hogy akár az üveggyöngyöt is széttöri, vagy fémcsődarabokat is összenyom.

Emésztési idő

A különféle összetételű táplálékok nem egyforma ideig vannak a gyomorban. Minél kevesebb, vagy minél könnyebben emészthető fehérje van az ételben-italban, annál gyorsabban halad át a gyomron.

A tej például alig 2-3 óra alatt, viszont a húsnak jóval több idő szükséges, míg olyan állapotba kerül, hogy távozhasson a gyomorból. Különösen a zsíros ételek nyújtják meg a gyomor ürülési idejét – akár 5-6 órányira –, mert a zsír lassítja az emésztést. Leginkább az ilyen ételek „fekszik meg” a gyomrunkat.

A folyékony, emésztésre nem szoruló táplálék (pl. víz) nem is időzik a gyomorban, nem keveredik a többi gyomortartalommal, hanem egyszerűen átfolyik a gyomron. (A különböző ételek-italok ürülési idejét, kiválasztási módját, illetve hatásait részletesebben is megvizsgáljuk majd azokban a fejezetekben, amelyekben a tápanyagokról, vitaminokról és az energiaháztartásról esik szó.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top