Életmód

Gyomorbaktérium

Egy ausztrál orvos pár évvel ezelõtti felfedezése, a gyomorban található helicobakter pylori baktérium, amely okozója a gyomorfekélynek és ráadásul egyenes az összefüggés a gyomorrák és ezen baktérium között.

A helicobakter pyloriról

A helicobakter rendkívül veszélyes, ezért – mivel a baktérium kiirtható véglegesen a szervezetből -, minden, számunkra jelentéktelennek látszó tünettel is orvoshoz kell fordulnunk, hogy elejét vegyük egy láncreakciónak, amelynek nem ritkán gyomorrák a vége.

Ma Magyarországon már több helyen leheletből is megállapítható a baktérium jelenléte, és hamarosan nálunk is alkalmazzák a székletből kimutatás módszerét is, épp ezért minden emésztéssel, székeléssel kapcsolatos elváltozást meg kell beszélni szakorvossal! Különösen azokban a családokban fontos figyelni erre, ahol már fordult elő gyomorrák.

Sajnos a tb-támogatás megoldatlan, így magunknak kell megelőzni a már említett ésszerű és egészséges táplálkozással, és gasztroenterológussal való időbeni konzultálással a betegség kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top