Életmód

Új felszállók: a bontómunkások

Azt már tudjuk, hogy a gyomor keverõmunkát végez, de mivel elegyít vajon? A gyomornedvvel, különbözõ enzimekkel, a táplálék bontó anyagokkal. A gyomornedvet nyálkahártyájának mirigyei termelik.

Ránézni és megenni

Amikor eszünk, megindul a gyomornedv-elválasztás – amely segít tovább bontani a táplálékot -, ezt a működést egy feltétlen reflex irányítja. Ez a száj íz-, hő- és tapintásérző idegvégződéseiből indul ki, a szájba került táplálék ingerlésének hatására. Akárcsak az előző részekben említett pszichés nyálelválasztás esetében, a gyomornedvtermelés is megindul, mielőtt a szánkba kerülne az étel. Elég a finom falatok látványa, vagy illata ehhez.

Vigyázat!

A gyomornedvtermelést a kellemetlen pszichés hatások is befolyásolhatják. Bosszúság, harag, félelem esetén csökken, vagy akár teljesen megszűnhet az előállítás. Ez természetesen egészségtelen hosszú távon.

Előrejelzés:

Az éhség és az étvágytalanság pszichés és fiziológiai okát külön fejezetben vizsgáljuk majd.

Jótevő étkek

Egyes ételek – például a zöldség-, a hús- és a paradicsomleves – olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek különösen serkentő hatással vannak a gyomornedv-elválasztásra. Ezért jó, ha az étkezést a levessel kezdjük.

Melegben fűszeresen

A melegebb éghajlatokon a nagy forróság miatt a gyomor elválasztó működése sokszor renyhe. Az ott élők ezért fogyasztanak ebéd előtt fűszeres, savtermelő előételeket, sós olajbogyót, vagy más étvágygerjesztőket. A fűszerek, ízesítő anyagok, a tea, a koffein, a szeszes italok ugyanis fokozzák a gyomornedvtermelést.

Vigyázat!

Nem árt tudni azonban, hogy az alkoholos ital csak akkor jó hatású, ha keveset iszunk belőle. Nagy mennyiségben hatástalanítja a gyomornedv enzimjeit, és ezzel károsítja az emésztést.

Védő

Az ember naponta 1-1,5 liter gyomornedvet termel. A kellő mennyiség nemcsak az emésztés miatt fontos, hanem mert az erősen savanyú vegyhatású nedv védelmet nyújt a tápcsatornának a fertőzésektől. A gyomorsav jó néhány betegségtől megóv minket, de – hogy az orvostudománynak ne legyen olyan egyszerű dolga – nem minden kórokozó érzékeny e savra.

Érdekesség:

  • A középkor nagy járványai idején az orvosok kiadós reggeli után indultak a betegek látogatására, mert – bár a kórokozókat nem ismerték –, úgy tapasztalták, hogy a bőséges evés-ivás védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.

    Max Josef von Pettenkofer müncheni egyetemi tanár ismerte fel először, hogy a gyomorsavnak védő hatása van a fertőzésekkel szemben. Hogy orvostársai higgyenek neki, egy pohárnyi, halálos fertőzést okozó italt ivott meg bőséges étkezés után (1892). Elmélete bebizonyosodott: gyomornedve megvédte a kórokozók káros hatásától, a tudós egészséges maradt.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top