Életmód

Iaido, a kardmûvészet

A japán kardmûvészetek erõt és szépséget sugároznak. Gyakorlásuk nemcsak a testet edzi, hanem olyan harcosi erényeket is nemesít bennünk, mint a kitartás, az éberség, az önfegyelem, a hûség és a bátorság.

Seitei-iaido

Azok a japán harcművészeti iskolák, melyek az ún. seitei-iaidot tanítják, rövidebb-hosszabb mozgássorozatokat, japánul katákat oktatnak. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan lehet a harcművészet tanulás hatékony, ha csak egy képzeletbeli ellenféllel száll szembe a tanítvány? Ez elég bonyolult kérdés. Egy katát nem lehet megismételni, és nem tudjuk igazolni technikánk tökéletességét valós harci helyzetben sem. A meghatározott mozdulatsor azt sem teszi lehetővé, hogy az ellenfél akcióihoz igazítsuk taktikánkat. A megtévesztő látszat ellenére azonban ez a harci módszer is hatékony elemeket tartalmaz.

A harcművész jelleme

A harcművész útja végső soron a béke útja – az önmagával és a világgal való békéé. Ez az út pedig képessé tesz arra, hogy megelőzzük az összetűzéseket, kivédjük az erőszakot. A tudomány ókori kínai mestere, Szun cu, aki A háború művészete című munkájában részletes magyarázatokat ad az eljárásról. Az a harcművész, aki mestere irányítása alatt szorgalmasan és lelkiismeretesen gyakorol, megszerzi a képességet arra, hogy felismerje a különböző helyzeteket, és a bajt már csírájában elfojtsa, vagy szembeszálljon a veszély forrásával mielőtt az legyőzhetetlenné növekedne. A harcos folyamatosan olyan készenléti állapotban tartja tudatát és testét, hogy ne adjon lehetőséget az esetleges támadásra. Ez az állandó éber figyelem jellemzi a iaidot.

A tudatállapot

A iaido alapelve, hogy akárhol vagyunk, és akármit is teszünk, legyünk éberek és felkészültek bármire. Ez a felkészültség kettős: egyrészt a tudat állandóan nyitott és éber, másrészt komoly edzés biztosítja, hogy szükség esetén azonnal képesek legyünk reagálni. E tulajdonságnak a mindennapi életben is nagy hasznát vesszük, például ha átmegyünk az úton, és a semmiből hirtelen ott terem egy autó, vagy valami zuhan felénk. Ilyenkor fontos, hogy tudatunk elég világos és tiszta, testünk kiegyensúlyozott és gyors legyen, hogy meg tudjunk birkózni a váratlan eseményekkel.

A gyakorlás

A gyakorlatok lényege, hogy a kard elővételét rögtön követi annak használata is, mindez gyorsan, precízen, összeszedetten és harmonikusan történik. A cél a védelmezés, illetve a megelőző támadás. Minden kata, formagyakorlat alapfelépítése megegyezik. Négy fő részre tagolhatóak: nukicuke, a kard elővétele és egy vágás; kiriorosi, a kétkezes fő vágás; csiburi, a megtisztítás; noto, a kard eltétele. Ezen belül számtalan variáció létezik, különböző vágásmozdulatokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top