Életmód

A szerzõdés módosítása

A munkaszerzõdés módosítása csak akkor érvényes, ha a felek megállapodásának eredménye. Mégis vannak olyan esetek, amikor a munkáltató egyoldalúan változtathat a munkafeltételeken és a munkakörülményeken.

A munkaszerződés módosítása során megváltozhat a munkakör, a munkahely, emelkedhet a munkabér. Változhat a munkaszerződés más kikötése is. Vannak viszont olyan esetek, amikor megváltoznak ugyan a munkavégzés feltételei, mégsem szükséges a szerződést módosítani. Ezekben az esetekben a munkáltató egyoldalúan dönthet.




Változik a munkakör

A munkakör meghatározása a munkaszerződés kötelező eleme. Ha nem szerepel a szerződésben, az nem is érvényes. A munkakör megjelölése általában a végzendő munka jellegéből és a beosztás szintjéből tevődik össze. Ha a kettő közül akár csak az egyik változik, az a szerződés módosítását vonja maga után. A munkaszerződésben így megjelölt munkakört a munkaköri leírás, illetve a főnöki utasítás pontosítja.




Amikor nem kell módosítani

Ha a munka jellege nem változik: Ha a munkakörbe tartozó feladatok jellege nem változik meg (például a takarítónőt, aki eddig öltözőt takarított, irodatakarításra utasítják), akkor nem szükséges a munkaszerződés módosítása.




Ideiglenes áthelyezés



A törvény lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy a munkavállalót évente két hónapon át a munkakörén vagy munkahelyén kívüli munkára fogja.

Csak a szervezeti beosztás változik: Az sem jelenti a munkaszerződés módosítását, ha a végzett munka jellege nem változik meg, de a beosztott más szervezeti alárendeltségben dolgozik tovább (például: műszaki vezető helyett a főművezető alá rendelik).

Többes munkakör: Ha a munkáltató előre tudja, hogy többfajta munkára veszi fel az illetőt, ezt érdemes már a szerződésben kikötni. Ilyenkor a főnök utasíthatja a beosztottat különböző munkák elvégzésére.

Változás a munkaköri leírásban: A munkaköri leírás elkészítése és módosítása a munkáltató joga, nem igényli a munkavállaló hozzájárulását. Így viszont a cég adott esetben burkoltan a munkakört is meg tudja változtatni anélkül, hogy a beosztott ezzel egyetértene.


A munkabér módosítása

Megtörténhet, hogy a munkáltató úgy csökkenti a munkabért, hogy töröl a munkakörből bizonyos feladatokat, amelyekkel magasabb bérhatár vagy bérpótlék jár (például veszélyességi pótlék), bár jogilag ez is közös megállapodást igényel.




Ha a munkát máshol kell végezni

Akkor is módosítani kell a szerződést, ha a cég beosztottját tartósan másik munkahelyen akarja foglalkoztatni. Vannak mégis olyan esetek, amikor a munkáltató egyoldalúan kijelölheti az új munkahelyet.

Változó munkahely: Előfordul, hogy a munkaszerződés a munkavégzés helyéül változó munkahelyet jelöl ki. Ilyenkor a főnök bármikor átirányíthatja a beosztottat másik munkahelyre anélkül, hogy a munkaszerződését módosítani kellene.

Kirendelés: Az alkalmazott ideiglenesen más munkáltatónál történő munkavégzésre is kötelezhető. Ez évente legfeljebb két hónapos tartamra történhet, és a cég köteles a felmerülő többletköltségeket megtéríteni.



Hogyan történjen a módosítás?

A munkaszerződést a felek közös megegyezéssel, írásban és megfelelő tájékoztatás mellett módosíthatják.

Közös megegyezés: A beleegyezésnek kétoldalúnak, határozottnak és egyértelműnek kell lennie. Pusztán az a tény, hogy a munkavállaló átvette a munkaszerződés módosítására vonatkozó ajánlatot, még nem jelenti azt, hogy hozzájárult.




Megfelelő tájékoztatás



A munkáltató köteles felhívni a munkavállaló figyelmét a módosítás következményeire, így például a határozatlan idejű munkaviszony átalakítása határozott idejűvé számos olyan következménnyel jár, ami az alkalmazott érdekeit sértheti.

Nem jogosítja fel az egyoldalú szerződésmódosításra a munkáltatót, ha a munkavállaló munkaköre időközben megszűnik, vagy ha beosztottja időközben alkalmatlanná vált a munkakör ellátására.

Mit tehet a munkáltató, ha nem fogadják el módosító javaslatát? Vagy belenyugszik a korábbi feltételek melletti foglalkoztatásba, vagy megvizsgálja a munkaviszony felmondásának lehetőségét. Utóbbival körültekintően kell bánni, önmagában a módosító ajánlat visszautasítása semmiképpen nem lehet felmondási ok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top