Életmód

Életmódbeli változások

A legtöbb ember, amikor kiderül, hogy asztmája van, alapjaiban akarja megváltoztatni életét. Például ritkítja a hosszú utazásokat vagy egyáltalán nem utazik, kerüli a bulikat, a családi kirándulásokat, a nyaralásokat vagy akár csak az olyan rövid utakat is, mint a bevásárlás.




A betegek tartanak az asztmás rohamoktól, emiatt azonban nem kell feltétlenül lemondaniuk kedvelt időtöltésükről, hiszen szervezetten, tudatosan alakítva, megfelelő kezeléssel, teljes életet élhetnek!

Nagyon fontos az asztmás beteg számára, hogy minden esetre készítsen egy tervet. Például amikor nyaralni megy, már előre gyűjtse össze a közelben található kórházak elérhetőségeit. Mindig hordjon magánál egy listát a gyógyszerek nevével és egyéb fontos információkkal, melyek hasznosak lehetnek az őt először ellátó személy számára.





Másik gyakori reakció a betegségre, hogy az asztmás emberek abbahagyják a sportot és semmiféle fizikai tevékenységet nem végeznek a betegség diagnosztizálása után.

Az asztma tünetei a gyakorlatok közben, a gyakorlatok által kiváltott tüdőgörcsök pedig néhány perccel a testmozgás befejezése után jelentkeznek. A roham általában 5-10 perc múlva éri el a csúcspontját, és még további 20-50 percig tarthat. Ha ez kezeletlenül marad, a roham eltántoríthat a kedvenc testmozgás gyakorlásától.

A kezelőorvos jóváhagyásával kezdj el fokozatosan mozogni, és végezz alkalmanként 30 perc aerobic tevékenységet. Kezdhet olyan egyszerű dolgokkal is, mint egy séta a háztömb körül vagy néhány hossz úszás. A legfontosabb dolog, hogy a mozgás mindennapi életed rendszeresen ismétlődő részévé váljon.

Ne felejts el egyeztetni kezelőorvosoddal, mielőtt elkezded a sportolást! Fontos, hogy tudasd vele, milyen tüneteid vannak a gyakorlatok végzése után, hogy kiválaszthasd a legmegfelelőbb feladatokat.







Az úszás különösen jótékony hatású
Mozgás tippek

Olyan sporttevékenységet válassz, amit igazán élvezel! Ha szereted azt, amit csinálsz, sokkal lassabban unod meg, és hagyod abba.

Szedd gyógyszereidet! A gyógyszerek, amiket a kezelőorvosod felírt, segítenek megelőzni a mozgás során vagy után fellépő asztmás tüneteket.

Melegíts be, mielőtt sportolni kezdesz! A bemelegítés felgyorsítja az izmokhoz történő véráramlást, és segíthet abban, hogy az asztmás tünetei ne jelentkezzenek.

Ne feledkezz el a levezetésről! A levezetés szakasza lehetővé teszi a test – és ezzel együtt a tüdő – számára is, hogy alkalmazkodjon a hőmérsékletváltozáshoz; ily módon csökkenti a kockázatát az asztmás tünetek megjelenésének.





Tűzz ki célokat!
Állíts fel magad elé olyan célokat, amelyeket el tudsz érni.

Lassíts! Ne vidd túlzásba! Ha nem tudsz kényelmesen beszélgetni mozgás közben, valószínűleg túl keményen dolgozol.

Az asztma megfelelő kézben tartásával, a megfelelő kezeléssel tehát minden asztmásnak lehetősége van normális, hétköznapi életének folytatására.


Sokat segítenek az olyan eszközök is, amelyek segítségével könnyen, egyszerűen adagolható a szükséges gyógyszer. Ilyen például a Diskus porinhalátor, ami ráadásul nem is néz ki gyógyszernek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top