Életmód

Érzelmi állapot

A krónikus betegségekben – mint például az asztmában – szenvedõ emberek nagy része megtapasztalja az olyan érzéseket, mint a depresszió vagy az önértékelési problémák.

Vannak olyan emberek, akiknél ezek az érzések sokkal gyakrabban jelentkeznek, főleg azoknál, akik hosszú időn keresztül nem kezelik betegségüket. 





Az asztma általános érzelmi velejárói a következők:

• depresszió és alacsony önértékelés
• önbizalomhiány
• bosszúság, düh, harag
• pánik és félelem – különösen az asztmás rohamtól


A harag és a csalódottság szintén gyakori érzés az asztmások körében. Amennyiben észleli magán ezeket a tüneteket, próbálja megkeresni a bajok gyökerét, és keressen olyan tevékenységet, melynek segítségével könnyen levezetheti dühét. A betegség feletti kontroll érzése segíthet legyőzni és eloszlatni a haragot, amit az asztma miatt érez. Ebben fontos szerepe van a megfelelő gyógyszeres kezelésnek és az olyan egyéb – a betegség kézben tartására, a rohamok megelőzésére – irányuló tevékenységeknek, mint például a folyamatos légzési gyakorlatok végzése.





A pánik és félelem érzése szintén ismerős az asztmabetegek számára, ami könnyen megmagyarázza, hogy miért kerülik az otthonukból való kimozdulást és a testmozgásokat. Ez a félelem hasznos lehet, hiszen ily módon a beteg fel tudja mérni az egyes tevékenységeinek rizikóját, előre ki tudja védeni az esetleges rohamok kialakulását, például ha hosszabb útra indul előre fel tud készülni az elegendő mennyiségű gyógyszerrel, meg tudja nézni, hogy az adott helyen milyen kezelési, ellátási lehetőségi vannak. Minél többet tud tehát az asztmás ember betegségedről, annál hatékonyabban tudja kezelni azt, és annál könnyebben tud teljes életet élni!

Sok asztmás beteg megpróbálja elhárítani a panaszokat, és ezáltal csökkenteni betegségtudatát. A tünetek jelentőségének alábecslése azonban súlyos következményekhez vezethet, hiszen ily módon a beteg nem veszi komolyan a folyamatos kezelést, gyakran el is hanyagolja azt. Éppen ezért nagy jelentőségük van azoknak az inhalátoroknak, melyek kevésbé hasonlítanak a hagyományos gyógyszerekhez, és ezáltal sem növelik az asztmás betegségtudatát. Ilyen például a Diskus porinhalátor, ami vidám, színes külsejével egyáltalán nem fokozza a betegségtudatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top