Életmód

A csontritkulásról mindent

A néma járvány ellopja csontjaidból a kalciumot, mígnem azok összeroppannak. Ez elég rettenetesen hangzik, ugye? Mégis minden harmadik nõ szembesül a dologgal, pedig van esély, hogy megelõzd!

• Mi a csontritkulás?
 





A csontritkulás, osteoporosis olyan betegség, amelynek következtében a csontszövet mennyisége csökken. Ennek következtében csökken a csontok teherbíró képessége is, amelyek így könnyebben is törnek. Az osteoporosis okozta törések leggyakoribb helyei: a csukló, a csípőtájék és a csigolyák.






• Melyek a csontritkulás tünetei?

A betegség „lappangó kór”, „néma járvány”, lopakodó tolvaj” néven is ismert, hiszen tünetmentesen zajlik. Mire a betegség jellegzetes tünete: a hajlott testtartás, testmagasság-csökkenés, a törések jelentkeznek, a betegség rendszerint előrehaladott stádiumban van. Éppen ezért a megelőzés és a betegség korai felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy a súlyosabb következményeket elkerülhessük.


• Kiket fenyeget a betegség?





A csontképzés és csontlebomlás folyamatát számtalan tényező befolyásolja, ezek nagy részét ma már pontosan ismerjük. (genetikai adottságok, életkor, hormonok, életmód…stb.)
Életünk során kb. 30 éves korunkban érjük el csúcs csonttömegünket; eddig a korig a csontépítő folyamatok túlsúlyban vannak a csontbontó folyamatokkal szemben. 30 éves kor után a csontok anyagcsere folyamatai a csontbontás irányába tolódnak el, s ezzel megkezdődik a csontszövet állományának fokozatos leépülése, amely bizonyos mértékig az öregedés folyamatának részjelenségeként is felfogható. Nőknél a változó kor idején a csontvesztés felgyorsul, az ösztrogén csökkent termelődésének következtében.






• Mennyire elterjedt a betegség?

Az osteoporosis minden harmadik nőnél és minden negyedik férfinál biztosan kialakul.
Milyen csontokat érint az osteoporosis?
Az osteoporosis következtében a csigolyákon, csuklón és a csípőtájékon következik be leggyakrabban a csonttörés, mivel ezekben a legnagyobb a szivacsos állomány aránya.
Gerinc:
A csigolyatest már enyhe mértékű terhelés, mint pl. köhögés, vagy nem túl nehéz súly emelése következtében is összeroppanhat. Következménye átmeneti erős háti, vagy deréktájéki fájdalom, a testmagasság csökkenése, mozgáskorlátozottság, nehézlégzés, egyes esetekben vizelet, vagy székletürítési zavar, ritkán alsóvégtag bénulás lehet.
Csukló:
A csuklótörés többnyire azért keletkezik, mert az eleső ember kinyújtott karral igyekszik kivédeni a nagyobb bajt.
Csípő:
A csípőtájéki törés az osteoporosis legsúlyosabb szövődménye. Többnyire elesés következménye, de előrehaladott esetben a legenyhébb ütés hatására bekövetkezhet. A csípőtájéki törést szenvedett betegek kórházi kezelésre, műtétre szorulnak, és főként idős korban végleges mozgáskorlátozottság, sőt halálozás is bekövetkezhet.






• Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A legfontosabb a testmozgás, amely serkentőleg hat a csont újraképződésére. Hetente legalább háromszor 30 perces séta, kocogás, vagy egyéb mechanikai terheléssel járó mozgás javasolt. Az úszás a csontok állagára ugyan nem hat közvetlenül, viszont kiválóan erősíti a megfelelő testtartáshoz nélkülözhetetlen izmokat, így a mozgás sokkal biztosabbá válik, megelőzhetőek az elesések.

Kalciumban gazdag ételek fogyasztása – már fiatal kortól kezdve – elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjaink erősek legyenek, és azok is maradjanak.

Szükséges a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is (napi 400 NE), amely segíti a szervezetben a kalcium felszívódását és hasznosulását. Megfelelő táplálkozással és napfényben való tartózkodással (már hetente háromszor 10 perc is elég) ez fiatal korban biztosítható.

Kerülni kell az alkoholtartalmú italok fogyasztását. Kerülni kell a dohányzást és a mértéktelen kávéfogyasztást.


• Hormonkezelés hatására hogyan változik a nemi vágy?
Az ösztrogén hatására az addig csökkent libido fokozódik és hasonló lesz, mint a menopausa előtt.


• Okoz-e elhízást a hormonkezelés?
Maga a menopausa okozza az elhízást. A hormonpótló kezelés a testsúlyt lényegesen nem befolyásolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top