Életmód

A kellemes plusz

A fizetés nagyságán túl jó tudni azt, hogy a munkabéren felül milyen egyéb juttatásokat kérhetünk a munkáltatónktól, hiszen ezek jelentõsen befolyásolhatják a jövedelmet. De lehetnek hátulütõik is.




A felvételi beszélgetés során célszerű rákérdezni az állással járó béren felüli juttatásokra. Ezek természetesen függhetnek a betöltött pozíciótól: a magasabb státuszú munkavállalók több juttatást kapnak. Vannak olyan juttatások is, amelyeket azért adnak, hogy megkönnyítsék a munkavégzést.

A juttatásokkal kapcsolatban azonban fontos tudnunk, hogy a juttatások adhatók, de bármikor meg is vonhatók. (Amennyiben a kollektív szerződés is rendelkezik róla, akkor a megvonás nem automatikus.)






A test örömei


Az egyik legáltalánosabb juttatás az étkezési hozzájárulás. Ezt az adómentesen nyújtható összeget a munkáltató rendszerint a munkabérrel együtt fizeti ki a munkavállalónak. Elterjedt az is, hogy a kifizetés étkezési utalvány formájában történik, amelyet a dolgozó tetszése szerint vált be gyorsétteremben, szupermarketben, illetve más elfogadó helyen. Az étkezési hozzájárulás majdnem mindig státusztól független juttatás, azaz ha a munkáltatónál van ilyen térítés, akkor minden munkavállaló megkapja.





A multinacionális cégek nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalók jó közérzetére is, ezért sporttal kapcsolatos juttatásokat adnak a cég munkatársainak. A cég fitness-bérletet vált valamelyik jó nevű fitness-központba, ahová a dolgozók szabadidejükben térítésmentesen járhatnak, azaz a szolgáltatás ellenértékét a munkáltató fizeti meg.

Az előző rendszerben megszokott dolog volt a vállalati üdültetés. A dolgozók a vállalati üdülőben nyaralhattak családjukkal kedvezményes áron. Szerencsére ez a rendszerváltással nem szűnt meg automatikusan, sok cégnél a mai napig lehetőség van rá.






Hogy könnyebb legyen


Szintén elfogadott gyakorlat, hogy a munkatársak céges mobiltelefont kapnak. Szerencsések korlátlan összegű felhasználással, kevésbé szerencsések meghatározott kereten belül telefonálhatnak.

Egyre elterjedtebb, de még nem automatikus a banki szolgáltatások ingyenessé tétele. Például a cég valamelyik bankkal szerződést köt arra vonatkozóan, hogy minden munkavállalója részére bankszámlát nyit, és a munkabért ezekre a számlákra utalja át, ugyanakkor vállalja, hogy állja a számlavezetés költségeit. Így a dolgozó ingyen jut bankszámlához, amelyről esetleges folyószámlai kifizetéseit is teljesítheti.

A cég nyújthat egészségügyi-orvosi ellátást is. Ha egy munkatárs beteg, vagy csak a gyógyszereit kívánja felíratni, akkor erre a cég saját üzemorvosánál lehetősége van, nem kell külön felkeresnie háziorvosát. Ezenfelül az üzemorvos rendszeresen orvosi ellenőrzést tart, megméri a dolgozók vérnyomását, elvégzi a kötelező szemészeti vizsgálatokat és amennyiben szükséges, beutalót ad a szakintézménybe.


A cég pénzén utazni





Magasabb beosztású munkavállalók szinte elvárják, hogy a munkáltató cégautót adjon, korlátlan kilométer-felhasználással. Csupán útnyilvántartást kell vezetniük, nincs gondjuk szervizzel, karbantartással, tisztítással, kötelező biztosítással és cascóval.

Amennyiben a munkáltató nem ad céges autót, lehetősége van költségtérítésre. A munkáltató például vállalja, hogy havi 1000 kilométer utazás ellenértékét megfizeti a dolgozónak. Ebben az esetben is köteles a munkavállaló nyilvántartást vezetni és az aktuális APEH üzemanyag elszámolás alapján válik jogosulttá a térítésre. Ebben az esetben viszont a biztosítások költségei őt terhelik, hiszen az autó az ő tulajdona, nem a cégé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top