Életmód

Reflux

Kicsit savas vagyok. Biztos te is mondtál már ilyesmit néhányszor. Ez még nem is baj, de ha a dolog szokássá válik, akár súlyos betegség is lehet belõle.





Okok

Normál esetben a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom akadályozza, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez a záróizom nem tudja ellátni funkcióját, akkor a savas, maró gyomornedv feljut a nyelőcsőbe. A nyelőcső nyálkahártyája viszont nem tud majd ellenállni. Betegség akkor alakul ki, ha a reflux tüneteket okoz.

A reflux mára már minden harmadik embert érint, így népbetegséggé vált.





Milyen tünetei vannak a refluxnak?

Elsősorban gyomorégést okoz, a gyomorsav a szájba is feljuthat. Sokaknál a tünetek más betegségre emlékeztetnek. Okozhat rekedtséget, szorító mellkasi fájdalmat, köhögést. Ronthatja a már fennálló légúti betegséget, például asztmát, krónikus hörghurutot. A felmérések azt bizonyítják, hogy azoknak a mellkasi fájdalmaknak a hátterében, amelyeknél nem sikerül igazolni a koszorúér-betegséget, a leggyakrabban refluxbetegség áll.

A refluxos betegek között jóval gyakoribbak a felső- és alsó légúti megbetegedések, még az arcüreggyulladás is. Nem meglepő, hogy a fogak szuvasodása is gyorsabb, a sav a fogaknak is árt.





Akik veszélyeztetettek:

A testsúlyfelesleggel rendelkezők, a terhesek, a légúti betegségben szenvedők. Hajlamosító tényező a rekeszsérv. Szintén refluxhoz vezet minden olyan tényező, amely a nyelőcső záróizmának ellazulását okozza. Bizonyos gyógyszerek csökkentik a záróizom tónusát (egyes asztma- és angina-ellenes szerek, nyugtatók) és ilyen hatásúak bizonyos ételek is: zsír, csokoládé, alkohol, mentol.





Segítség:

Kerülni kell a gyomorégést okozó ételeket, feketekávét, alkoholt. Érdekes, hogy a fehér bor több panaszt okoz, mint a vörös. Különösen fontos, hogy a napi utolsó étkezés ne késő este, közvetlenül lefekvés előtt történjék, ne tartalmazzon zsíros ételeket, csokoládét. Célszerű az ágy feji végét 10 cm-rel megemelni. Szoros öv használata is fokozza a tüneteket. Természetesen a testsúlycsökkentés is jó hatású.
Ha a tünetek makacsul jelentkeznek, ne habozz orvoshoz fordulni!!!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top