Életmód

Klimax: a változás kora

Csak idõ kérdése, és minden ember átéli azt a több-kevesebb kellemetlenséggel járó idõszakot, amelyet klimaxnak neveznek. Drámaibban zajlik a nõknél, mert a hormonális változások a fogamzóképes kor lezárulását jelzik, míg a férfiaknál ugyan érzékelhetõ szellemi, fizikai és szexuális teljesítménycsökkenés, de nemzõképességüket életük végéig megõrzik.

A klimax többnyire a középkorúak problémája. Maga a folyamat arra a hormonális szempontból hasonlóan viharos évekre emlékeztet, amikor a serdülőből érett nő és férfi lesz, csak éppen ellenkező előjellel. Csökken a nemi hormonok termelődése, ez pedig az egész szervezet működésére kihat. De még távolról sincs vége az életnek, a következő évek a csöndes, bölcs szemlélődésen kívül még számos örömet tartogatnak
 





Női gondok

– Nincs két egyforma nő, ezért a változás korát is mindenki másként éli meg – mondja dr. Marton István, a MÁV Kórház szülész-nőgyógyász professzora. – Kelet-Európában negyvenöt éves korban kerülnek olyan állapotba a nők, amikor valami elkezdődik. A peteérés megszokott rendje felborul, rendszertelenné válik a menstruáció, ez jelzi a változó kor kezdetét. Idővel megszűnik a petefészek petesejttermelése, később leáll a hormontermelése is. Ez a folyamat nagyjából tíz év alatt zajlik le.


– Bár minden nő másként éli meg a változás korát, maga az egész tünetegyüttes másként sújtja a vékony nőket, ők hamarabb, gyorsabban élik át a hormonhiányból adódó állapotot – összegzi tapasztalatait a professzor. – A testes nőket kevésbé viseli meg a folyamat, mert a zsír bizonyos mennyiségű ösztrogént termel, ez akkor is ellátja a szervezetet hormonnal, amikor már a petefészek nem működik, őket viszont a hőhullámok jobban megviselik. A sovány nőket kevésbé fenyegeti a méhtestrák, mint a kövéreket, akiknek nagyobb esélyük van erre a betegségre.

A menopauzát megelőző időszak lehet tünetmentes, de okozhat enyhe, közepes vagy súlyos panaszokat is. Leggyakoribb a hőhullám, ezt a nők háromnegyede éli át. Ilyenkor a bőr kipirul, felforrósodik, különösen a fejen és a nyakon, az izzadás pedig jelentős lehet. Az ösztrogénszint csökkenése lelki, érzelmi tüneteket okozhat, hangulati labilitást, fáradékonyságot, ingerlékenységet, álmatlanságot. Gyakori az éjszakai izzadás, ezért az alvás nyugtalan lesz, ami tovább növeli az ingerlékenységet és a fáradtságot. Szédülés, heves szívdobogás, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés, vizelettartási problémák társulhatnak a gondokhoz.

De a menopauza fő egészségügyi kockázata a csontritkulás, különösen, ha valaki dohányzik, túlzott mennyiségű alkoholt iszik, és nem mozog rendszeresen. Ilyenkor felgyorsul a csontok leépülése: idővel annyira meggyengülnek, hogy kisebb sérülések is törést okozhatnak. Leggyakoribb a csigolya, a csípő (combnyak) és a csukló törése. A menopauza után a nők elveszítik azt az előnyüket a férfiakkal szemben, hogy az ösztrogén védelmet nyújtson nekik a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ha egy nőnek eltávolították a petefészkét, ami idő előtti menopauzát okoz, és nem kap hormonpótló kezelést, kétszer akkora esélye van szív- és érrendszeri betegség kialakulására, mint egy vele azonos korú, még menopauza előtt álló nőnek.


Férfias problémák

Sokáig még magát a feltételezést is sértőnek találták, hogy a klimax a férfiakat sem kíméli. Aztán szemérmesen hallgattak róla, mert amiről nem beszélünk, az nincs is. Pedig a középkorú férfiak életében is bekövetkeznek hormonális változások ma már tünetegyüttesként kezelt, jellegzetes panaszokkal, bár a klimaxnak nincs olyan minden kétséget kizáró jele, mint nőknél a vérzés elmaradása.

– A férfiak természetes elöregedése a hatvanadik életév után következik be, de előfordulhat, hogy már a középkorú, negyvenöt-ötvenkilenc éves férfi életében jelentkezik az a tünetegyettes, amelyet klimaxnak nevezünk – állítja dr. Papp György andrológus professzor. (Az andrológia, vagyis „férfigyógyászat” orvosi szakterület, amelynek középpontjában a férfi áll, fő területei a meddőség, a szexuális zavarok, a fogamzásgátlás és a klimax.) – A klimax a középkorú férfi szellemi, fizikai és szexuális teljesítményében bekövetkező teljesítménytörés. Ez a férfiak harmincöt százalékánál jelentkezik. A teremtés koronái ugyanúgy megszenvedik a változás korát, mint a nők.

A férfiklimax általános tünetei nagyon hasonlóak a nőkéhez: kipirulás, hőhullám, izzadás, fáradékonyság, alvászavar jellemzi, és általános belgyógyászati panaszok színesítik, mint például időnkénti heves szívdobogás, szédülés, vérnyomás-ingadozás.
Mivel a férfihormonok csökkenése a szexuális élet minden területére kiterjedő gondokat okoz, merevedés-, libidó- és orgazmuszavart tapasztalnak az érintettek.

Jellegzetes pszichés (lelki) tünet a fokozott önmegfigyelés, az egyén egyéb adottságaitól függően szorong, az elmúlás gondolatával kezd foglalkozni, depresszió gyötri, összességében nagyon nehéz lelkiállapotba kerül. Nem tudja elviselni a környezetét, de önmagát sem. Problémái adódnak a munkahelyén, és otthon, a családban is. A munkahelyi konfliktusok fő oka az, hogy csökken az illető teljesítménye, miközben körülötte ott tolonganak a feltörekvő fiatalok. A főnök csalhatatlansága, kötözködése, szakmai féltékenykedése tipikus klimaxos tünet. A családi életben az zavarja a férfit, hogy a változatlan szexuális elvárásoknak egyre kevésbé tud megfelelni, nincs a földön olyan hely, ahol jól érezné magát.



Mindkét nem klimaxának kezeléséről, a hormonpótlásról és más lehetőségekről bővebben olvashatnak a Családi Lap szeptemberi számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top