Életmód

Gerincesek vagyunk

Ha azt mondják valakire, gerinces ember, vagy tartása van, az mindenképpen elismerést jelent: azt, hogy szilárd jellemnek tekintik. Eleink pontosan tudták, milyen fontos az egyenes derék, a helyes testtartás, ezért lett ezekbõl a kifejezésekbõl az egész embert jellemzõ szólás.

Testünk tartóoszlopa, a gerinc kellőképpen szilárd, hajlékony és rugalmas. Elképesztő teherbírással rendelkezik, csak akkor kezdjük kímélni, amikor már fájdalommal jelzi, hogy rosszul bántunk vele.





– A gerinc helyzetének alfája és omegája a csípő, a megfelelő alátámasztás – magyarázza dr. Lángfy György címzetes egyetemi docens, a Sportkórház fizioterápiás részlegének vezető főorvosa. – Mivel a gerincnek az előre- és hátrahajláson kívül nincs önálló, tiszta mozgása, a nem megfelelő alátámasztás a gerinc oldalhajlását, ezzel egyidejűleg elfordulását (rotációját) és ellenkező oldali görbületét hozza létre. Emellett a csigolyák egymáshoz képest elfordulnak, ez korlátozza a mozgásukat. Csökken a két csigolya közötti szegment mozgásszabadsága, és ez az arra a területre eső idegi reflexeken keresztül ingerületi és gátlási láncreakciót indít el. A fájdalmat a gerinc körüli izmok funkciózavara hozza létre.

– Harminc-negyven évvel ezelőtt jelent meg egy norvég ideggyógyász két könyve, ezek nagy hatással voltak rám – meséli dr. Lángfy György. – Az egyik, amelynek címe Lazíts és légy egészséges, arról szól, milyen messzemenő következményei lehetnek a hibás testtartásnak. A másik a gyerekekkel foglalkozik, és többek között ismerteti egy vizsgálat eredményét, amely szerint a tízéves norvég gyerekek mindössze tíz százalékának normális a testtartása. Nálunk sem jobb a helyzet. Azt vetette fel a szerző, ami mára bizonyossá vált, hogy a hibás testtartás, a hát- és derékfájás civilizációs ártalom, a stressz következménye. Az ideg-izom tónusfokozódás az első lépés a tartáshiba kialakulásához.
Érzékletes az a kifejezés, hogy feszültek vagyunk. Ilyenkor izmaink valóban megfeszülnek, ez fájdalmat vált ki. A fájdalom további izomfeszülést okoz, a gerinc összehangolt működése zavart szenved. A tartás kettős értelmű szó, kifejezi azt, hogy a belső beállítottság és a külső tartás egymást befolyásolja, vagyis az ember tartásáról leolvasható a kedélyállapota, és viszont.


A gerinc szerepéről, anatómiájáról, betegségeiről és azok megelőzéséről bővebben olvashatsz a Családi Lap októberi számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top