Életmód

A szakember szemével

Itt az alkalom, hogy elsõ kézbõl megtudj néhány érdekességet, amire nem sok esélyed van a szoba másik felébõl rád nézõ orvosodtól. Dr. Mészner Zsófiát, a Szent László Kórház orvosigazgató-helyettesét kérdeztük az influenzáról.

– Vannak olyan mázlisták, akik sosem kapják el az influenzát?
– Egyesek természetesen fogékonyabbak különböző betegségekre, torok- vagy fejfájásra. Így van az influenzával is, némelyek hajlamosabbak elkapni. Én évek óta nem voltam influenzás, bár igaz, hogy be vagyok oltva.

– A sok vitamin sem használ?
– Sok a túlkapás a vitaminokkal kapcsolatban. A túlzott vitaminfogyasztás éppúgy egészségkárosító. Az évszaknak megfelelő táplálkozás esetén én nem javallom a vitaminok szedését. Fogyasszunk sok salátát, káposztát, savanyú káposztát, fekete retket.
A méregdrága primőröket pedig nyugodtan hanyagolhatjuk. Ha valakinek valamilyen okból kifolyólag nincs módja, hogy téli zöldségeket fogyasszon, akkor szóba jöhet a vitamin, de ne keverjük a márkákat, válasszunk ki egyet, és azt szedjük. De én inkább minden nap belediktálom a gyermekeimbe a salátát.

– Ez a helyzet a C-vitaminnal is?
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a felesleg kiürül a szervezetből, nem raktározódik el. Így abból lehet többet bevinni.

– Hogyan védekezhetünk akkor az influenza ellen? Antibiotikummal?

A védőoltás a megfelelő módszer a megelőzés szempontjából. Abban az esetben, ha mégis megbetegednénk, közel két éve elérhetőek a patikákban a receptköteles neuraminidáz gátló készítmények, melyeket a tünetek fellépésétől számított 36 órán belül alkalmazva nemcsak hatékonyan enyhítik a panaszokat, hanem negyven százalékkal csökkentik a szövődmények kialakulásának lehetőségét. Továbbá meggátolják, hogy a beteg a közvetlen környezetét fertőzze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top