Tévhitek az asztmával kapcsolatosan

nlc | 2003. Január 01.
Sok tévhit él az emberekben az asztmával kapcsolatosan. Gyakran még maguknak a betegeknek és hozzátartozóiknak is téves információik vannak az asztmával kapcsolatosan. Íme a néhány leggyakoribb.

• Tévhit: A legtöbb ember úgy gondolja, hogy csak akkor asztmás, amikor éppen légzési problémái vannak. Úgy tartják, hogy az asztma ugyanúgy, ahogy kialakul, el is múlhat. 

Válasz: Aki asztmában szenved, az folyamatosan asztmás. Az asztma krónikus légúti gyulladás, amely folyamatosan jelen van a szervezetben – még akkor is, amikor éppen nincsenek tünetei. Egyre többen bizonyítják, hogy amennyiben a gyulladást nem kezelik, az hosszú távon a tüdő funkcióinak csökkenéséhez vezet.
 

• Tévhit: Sok ember úgy  gondolja, hogy az asztma csak ún. „a fejekben létező”, képzelt betegség.

Válasz: Az asztma nem a fejekben létezik, hanem a tüdő krónikus betegsége, mely a légutakban alakul ki. Az asztma folyamatosan jelen van a beteg szervezetében, és vannak időszakok, amikor a tünetek fokozottan jelentkeznek.

• Tévhit: Sok ember úgy véli, hogy az asztma érzelmi betegség, és az érzelmekkel teli személyiség könnyebben lesz asztmabeteg.

Válasz: Az érzelmek nem okozhatnak asztmát, de ha már valaki asztmás, akkor a sírás, az idegeskedés vagy az erős nevetés előidézhetik asztmás tünetek rosszabbodását.

 • Tévhit: A legtöbben úgy gondolják, hogy az asztmás gyerekek kinövik a betegséget.

Válasz: Amikor a gyerekek felnőnek, előfordul, hogy asztmás tüneteik enyhülnek, ritkábbak lesznek. Több esetben azonban nemhogy nem javul, hanem még súlyosabbá is válhat a betegség. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az asztmás tünetek megszűnése még nem feltétlenül jelenti, hogy nincs jelen a krónikus betegség.

• Tévhit: Sok ember úgy hiszi, hogy ha asztmás, soha nem sportolhat.

Válasz: Tévedés, és erre igazolás, hogy több asztmás atlétánk, olimpikonunk is van. A titok nyitja mindössze az, hogy megfelelően kezelje betegségét, betartsa orvosa utasításait. A magyar betegek számára  elérhető porinhalációs eszköz a Diskus nemcsak színes, vidám külsejével, hanem hatékonyságával, egyszerű használatával teszi teljessé a beteg életét.

Exit mobile version