Életmód

Tavaszi virággyógyászat

A tavaszi virágokból különbözõ gyógyhatású teákat, fõzeteket is készíthetünk. Mindegyiknek van valamilyen bûvös hatása, amely a mindennapos bajainkon, fájdalmainkon vagy egyszerûen csak a rossz közérzetünkön javít. Íme néhány ötlet:

Árvácska

A virágzó mezei árvácskából készült tea enyhe hashajtó és vértisztító hatású

Ibolya

E szép virág teája köhögés és rekedtség ellen jó.
Ecetet is készíthetünk belőle: három maréknyi virágot töltsünk egy üvegbe, öntsünk rá borecetet, jól zárjuk le, és állítsuk az edényt a napra. Az elkészült ecetet szűrjük le, és zárt palackban, hűvös helyen tároljuk. Ha fáj a fejünk, igyunk meg egy pohár cukros vizet, amelybe egy teáskanálnyi ibolyaecetet kevertünk.

Kamilla

Az egyik legismertebb gyógynövény, amelynek jótékony hatásairól minden háziasszony hosszan mesélhetne. Most összegyűjtöttük, hogy milyen bajok orvosolhatók e kedves növény teájával.
Tea: gyulladásgátló, görcsoldó, izzasztó, megfázás, nátha, láz esetén alkalmazhatjuk. Inhalálás: légúti megfázások esetén. Toroköblítés: száj- és garatgyulladások ellenszere.

Rózsa

A rózsaolaj nyugtató csillapító hatású. Keverjünk egy pár cseppet a fürdővizünkbe vagy tisztálkodás után dörzsöljük be vele bőrünket.

Jázmin

Javítja a hangulatunkat, ha a fürdővízbe jázminolajat keverünk. Menstruációs görcsök esetén borogatásként használhatjuk: egy teáskanálnyi olajat keverjünk össze 200 ml búzacsíraolajjal.

Levendula

A levendulából főzött tea: felfúvódás, hascsikarás, migrén, kedvetlenség, stressz és idegfeszültség orvossága. Ha egy deciliter felforralt vízbe tizenkét csepp levendulaolajat teszünk sebek, bőrpanaszok gyógyírját készítjük el.

Százszorszép

Ha két kávéskanálnyi százszorszépet leöntünk forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni húsz percig, majd leszűrjük, olyan teát kapunk, amely légúti gyulladások, reuma, köszvény, máj- és vesebetegségek, vérszegénység, kiütések és hasmenés esetén hasznos gyógyír. Napi kettő-négy csészével ajánlott fogyasztani. A teát fürdővízbe is keverhetjük. Jó hatással van a kialakult fekélyekre, a sebek gyógyulására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top