Életmód

Mire jók a fehérjék?

A fehérjék a szervezet kemencéjének téglái. A sejtek felépítése nincs nélkülük. Te sem vagy nélkülük. Akkor is, ha nem vagy testépítõ.




Ez az az összetevő, ami a zsírok párja. Abból a nőkben van több, fehérjéből a férfiakban. Egyébként meg átlag 14-20%-ot tartalmazunk belőle, úgy 10-14 kilónyit. Bár a test fehérjéi állandóan bomlanak, mégsem kell mindet pótolni. Ugyanis majdnem minden aminosavat elő tudunk állítani a lebomlottakból. Kivéve nyolcat, azokat viszont mindenképpen pótolnunk kell táplálkozásunkkal.

Hatalmas viták folynak arról, hogy mennyi és milyen fehérjét fogyasszunk. Összefügg ez a mozgással is, hiszen míg a testépítők napi 2-3 g-ot is bevisznek testsúlykilogrammonként, addig egy átlagembernek elegendő a kb. 0,8 g.


És hogy milyet?
 





A legösszetettebb fehérjék az állati eredetűek. Ezeket azonban nehezebb emészteni, így egyes maradványaik a vastagbélben rekedve a véráramba szivárognak a májat terhelve. A növényi fehérjékkel ez nem fordul elő, azok viszont csak egyes aminosavfajtákat tartalmaznak, nem kis figyelmet igényel tehát az olyan étrend összeállítása, amellyel mind a nyolc szükséges fajtát szervezetünkbe juttatjuk.






Ha túl sok a fehérje

Akkor bizony indokolatlanul megterheled szervezetedet. Ha nem is mozogsz mellé, akkor megnő a kalcium kiürülésének sebessége, és csontritkulás lehet a vége. Ráadásul a veséidet is túlhajtod, vesekövet kaphatsz. Az extrém fehérjetúlfogyasztásra szervezeted piros viszkető kiütésekkel, émelygéssel is figyelmeztethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top