Életmód

Kertek, kaszálók kincsei

Reggelente a napsugár végigsimogatja a növényeket, megindítva bennük az életet. Olaj, balzsam, illatos szérum kering az apróbb-nagyobb levelekben, erekben. Nyavalyát ûzõ, gyógyító szerek, amelyeket megõrizhetünk üvegbe zárva, doboz mélyén, hogy legyen mihez nyúlni, ha gyötör a csúz.






A szerény, de annál hatásosabb kamillavirágot (Matricaria chamomilla) biztosan mindenki ismeri. Egész nyáron nyílik, gyűjthető, de kevesen tudjuk, hogy a déli órákban szedett virágja tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Puffadásra, hasmenésre igyuk a teáját, a gyulladt szemeket a vele készült borogatás megnyugtatja. Megfázáskor segít a kamillafőzet gőzével való inhalálás. Kozmetikumként sem utolsó, a pattanásos bőrt ápolja, a szőke hajat még szőkébbé teszi.


Itt van mindjárt az utált, csípős, viszkettető csalán (Urtica dioica). Nem irtani kell, hanem leszedni zsenge leveleit. Akár azon frissiben főzeléket csinálhatunk belőle, éppen úgy, mint a spenótból. A levélkéket szárítani is érdemes, hiszen teája kitűnő, továbbá a következő tavasszal esedékes méregtelenítő kúránkhoz is jó lesz. Vértisztító, vérképzést segítő gyógynövény, ekcémára, hurutos, fekélyes betegségekre kiváló. Magas vastartalma miatt fogyasztása különösen ajánlatos a vérszegényeknek.
Nem kell mindjárt a patikushoz szaladni, ha tüsszentünk egyet. Lehet, a természet közelebb kínálja a megoldást. Most, júniusban itt az ideje, hogy begyűjtsük a téli megfázás legjobb gyógyítóját, a bodzavirágot (Sambucus nigra). A terebélyes, fehér ernyők nem csak hurutoldó anyagokban gazdagok, hanem vízhajtó hatásúak is. Szedjük bőven: nem csak szárítani érdemes. Frissítő bodzaszörpöt is készíthetünk belőle. Főzni nem szabad, cukorral, héjas citromkarikákkal ízesített vízbe kell tenni, s három-öt napi áztatás után máris fogyasztható.


(Júniusi számunkban további tanácsok olvashatók arról, milyen gyógynövényekkel érdemes nyáron feltölteni házipatikánkat.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top