Életmód

Nyári nõi bajok

A strandolást sok esetben kíséri napokig, akár hetekig is tartó alhasi fájdalom és égetõ vizeletürítés. Van, akinél egyik fertõzés követi a másikat, s ezzel elromlik a vidám könnyed nyári hangulat.

A nyáron ránk leselkedő veszélyekről dr. Kovács György nőgyógyászt kérdeztük.





Pihenés csak óvatosan

Lassan elmúlik a tavasz és beköszönt a nyár. Nem csoda, ha ilyenkor mindent elkövetünk, hogy hosszabb-rövidebb időt nyaralással, pihenéssel tölthessünk. A szállóba való bejelentkezés és a bőröndök kipakolása után természetesen az első utunk a vízpartra vezet, vagy keresünk egy jó strandot, uszodát, ahol végre boldogan kiengedhetjük a felgyülemlett gőzt.

– Szabadság alatt és az azt követő hetekben az átlagosnál több nő keresi fel nőgyógyászát – meséli dr. Kovács Levente, nőgyógyász. – Panaszaik szinte ugyanazok: gyakori, hirtelen vizelési inger, mely szinte visszatarthatatlan, kis terhelésre néhány csepp is ürül. A pisilés fájdalmat okoz, égő, szúró érzés jelentkezik gyenge görcsök kíséretében. Legtöbbször már a leletek eredménye nélkül is tudjuk a diagnózist: valószínűleg hólyaghurutról van szó.

– Miért főként bennünket, nőket érint ez a fertőzés?
– Való igaz, a statisztikák szerint a 20 és 40 év közötti nőknél mintegy 50-szer többször fordulnak elő ezek a panaszok, mint a férfiaknál. A hátrányos megkülönböztetés oka a szakemberek véleménye szerint a nők anatómiai adottságaiban rejlik. A hölgyek húgycsöve a férfiakéhoz képest nagyon rövid, mindössze 2,5-4 cm hosszú, így a kórokozók könnyebben hatolnak fel a hüvelyből a hólyagba.

Valahogy úgy kell elképzelnünk, hogy a fertőzést előidéző kórokozók elszaporodásukkal az egyébként kiválóan működő önszabályozó és tisztító hatású tejsavat termelő laktobacillus egyensúlya felborul. A panaszokkal már az első csípő érzés után érdemes a nőgyógyászhoz fordulni. Az elhanyagolt esetekben a kezelés hosszabb és bonyolultabb is. Nem utolsó sorban és nem ijesztgetés miatt jó tudni, hogy a hüvely felől felszálló fertőzéstől méh- illetve petefészekgyulladást is kaphatunk, ami sok esetben sajnos meddőséghez is vezethet.






Megelőzhető a baj

– Mit lehet tenni azért, hogy elkerüljük, megelőzzük az esetleges bajt a strandszezonban?
– Első és talán legfontosabb a megfelelő higiéniás szabályok, tisztálkodás betartása. Nyilvános WC használata során az ülőkét messziről kerüljük el, fürdés után minden alkalommal zuhanyozzunk le, mezítláb ne sétálgassunk, a nedves fürdőruhát a lehető leggyorsabban váltsuk át egy szárazra. Nagyon sokat segít a bőséges folyadékfogyasztás, az ivást tekinthetjük a legegyszerűbb megelőzésnek is. A nagy mennyiségű és hígabb vizelet csökkenti a baktériumok felhalmozódását a hólyagban, így a kórokozók is könnyebben távoznak.


– Sok nő a menstruációs időszaka alatt tartózkodik minden nyilvános uszodától, fürdőtől. Jól teszik, vagy ez túlzó óvatosságra vall?
– A szakma változó tanácsokat szokott ilyenkor adni, az én álláspontom az, hogy a menstruáció ideje alatt jobb a strandok és az uszodák vizét elkerülni. Ez idő alatt a méh nyakcsatornája nyitottabb, így a baktériumok könnyebben utat találnak a petefészek felé. Aki fürdőzni vágyik, feltétlenül tampont használjon, és azt minél sűrűbben cserélje.

Nem árt odafigyelnünk a száraz fürdőruha és a tiszta mosdó használatán kívül, hogy a nyár a felszabadultság és a nyitottság érzése mellett az új szerelmek ébredését is magával hozhatja. Az összes fertőzés elkerülése végett senki ne feledkezzen meg az óvszerről, és a nem kívánt terhességről sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top