Életmód

Segítség! Fertõzök?

Fészkelõdsz a székeden, alig bírsz állni nyugodtan, egyfolytában a mosdóba vágyakozol. Biztosan ismerõs érzés. Elsõ gondolatod ilyenkor a felfázás lehetõsége. A második?





A fertőzéseket bizony gyorsan és könnyen elkaphatod. Hiába tudod magadról, hogy naponta kétszer tusolsz, használsz higiéniai kendőt, és tejsavtartalmú zuhannyal mosakszol. Sajnos ez nem mindig elég.

– Ha hüvelyfolyást vagy bármiféle nőgyógyászati eredetű megbetegedést tapasztal egy nő, lehetőleg azonnal forduljon orvoshoz – tanácsolja dr. Kovács Levente nőgyógyász. – Sok esetben a barátnők is hasznos tanácsokkal szolgálhatnak, de ezek soha nem lehetnek annyira pontosak, ismeretgazdagok és mindenekelőtt kompetensek, mint a szakemberé.

– Milyen nem nemi úton terjedő betegségek a leggyakoribbak?
– A leggyakrabban a gomba okozta hüvelyfertőzésekkel keresnek fel a páciensek. A Candida kórokozóról, vagy a Bakterialis vaginozis-ról rengeteget olvashatnak, hallhatnak a nők, sokszor halálra rémülök én magam is, milyen kitalált tünetekkel mutatják be.






Candida és társai


A Candida albicans sarjazógomba, a bőrünk felületén normálisan is megtalálható mikroorganizmus. Többnyire akkor okoz bőr- vagy hüvelygyulladást, ha a hámfelület védekezőrendszere megsérül, legyengül. A túlzó riogatás, mint például, hogy a hát- és derékfájást, a depressziót vagy a magas vérnyomást is a Candida-fertőzés tünetei közé sorolják, egyfajta pánikot is előidézett az elmúlt években. Ha megtámadta szervezeted a gomba, ne borzadj el magadtól, inkább vesd magad a szigorú kúra alá. Az antibiotikumok, a különböző gyulladásgátlók, immunrendszert elnyomó gyógyszerek alkalmazása esetén gyakoribb a gombásodás, de védekezőkészségedet egy egyszerű napégés is jelentősen csökkentheti.


– Milyen tünetei lehetnek a gombás fertőzéseknek?

– A jellegzetesen fehér, vagy sárgás színű, olykor túrós állagú folyás – ami a hüvely és a szeméremtest felmaródását, viszketését is okozhatja – a legjellemzőbb tünetei a gombásodásnak. A türelem és a kúra betartása mellé ajánlom a tejsavtartalmú készítmények használatát és a nemi élet kis időre való felfüggesztését.


– Férfiak is szenvedhetnek gombás fertőzésektől?

– Természetesen igen, épp csak ritkábban fordul elő, és enyhébb is a lefolyásuk. A férfi nemi szervet jóval könnyebb tisztítani, egy egyszerű mosakodással a kórokozók zömét el tudják távolítani.






Baktériumok


Az is előfordulhat, hogy baktérium támadja meg szervezetedet. A tüneteit könnyen megkülönböztetheted a gombás fertőzésektől. A legtöbbször homogén, vagy szürkés-fehér színű, kellemetlen szagú folyás megjelenése a hüvely ph-értékének felborulását jelzi.

– A baktériumok legtöbbször nem okoznak égető, viszkető érzést – mondja Kovács doktor. – A hüvelyben kis mennyiségben jelenlevő bacillusok elszaporodására jobban oda kell figyelni, mert felborítja a Laktobacillusok egyensúlyát, ami súlyosabb szövődményekhez is vezethet. Terhesség alatt akár méhen belüli fertőzéseket is okozhat, a nyitottabb méh miatt, ami koraszüléshez vezethet. A streptococcus fertőzés akár vissza-visszatérő kismedencei gyulladást is eredményezhet, aminek a gyógyítása sok türelmet igényel, de teljes mértékben sikeres lehet.


– Hogyan kerülhetőek el a bakteriális fertőzések?

– Sajnos biztos receptem nincs. Fontos, a rendszeres és kimerítő mosakodás, a WC ülőkék tisztántartása, illetve idegen helyen annak elkerülése, vagy a nedves törölközők, fürdőruhák cserélése. Ha már megjelentek a tünetek, tanácsos azonnal nőgyógyászhoz fordulni, hogy minél előbb megkezdődhessen a kezelés, ami a szájon át szedhető gyógyszerekből és a hüvelytabletták használatából áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top