Életmód

Forró ritmusok, tánc, küzdelem – Capoeira!

Nehéz meghatározni, pontosan mi is az a capoeira, annyi mindenesetre biztos, hogy a látszólag vidám hangulatú küzdõsport mögött komoly események húzódnak meg - brazil rabszolgák õsi törzsi hagyományaiból ered.

Álcázott küzdelem
Minden Brazíliában kezdődött, nagyjából 300 évvel ezelőtt, amikor a portugál telepesek afrikai rabszolgákat vásároltak, hogy cukor- és dohányültetvényeiken dolgoztassák őket. A durva, kegyetlen körülmények elől azonban sokan menekültek az őserdőbe, ahol önvédelmi harci technikákat fejlesztettek ki.

Mivel a portugál rabszolgatartók tiltották az önvédelmi sportok űzését, csak a vasárnapi pihenőnapokon nyílt lehetőség a capoeira gyakorlására. A zenés, táncos vigalom célja pedig nem más volt, mint felkészülni a szökésre. A jókora erejű rúgásokat, ütéseket a táncba és a ritmusba ágyazták.

Törzsi harcból nemzeti sport
A capoeira ma ismert elemei a híres Bimba mester nevéhez fűződnek. Az új stílus inkább a capoeira művészi, nem pedig küzdősport voltát hangsúlyozta ki. Ez a stílus vált később általánossá, és lett olyan divatos az elmúlt néhány évben nálunk is.

Ebben a rituális harcban kiemelten fontos szerepe van a zenének, és a hozzá fűződő filozófiának is. A küzdő felek támadnak, védekeznek, megpróbálnak túljárni ellenfelük eszén. A harcban résztvevő pár körül az összes többi játékos kört alkot (roda) – ezzel alakítva ki a küzdőteret -, és tapssal, énekkel biztatja a bent lévőket. Pár perc után aztán újabb páros kerül a kör közepére.

A zenéről hagyományosan a bateriában helyet foglaló zenészek és a szólóénekes gondoskodnak. Hangszereik (az egyhúros berimbaó, azaz egy dorombszerű ütős hangszer, egyéb ütősök és persze dobok) segítségével szolgáltatják a küzdelemhez elengedhetetlen ritmusos zenét, amely, kiegészülve a körben állók énekével, különleges atmoszférát teremt.

A nők körében, a fergeteges hangulat és a lendületes zene mellett, azért is olyan népszerű, mert a gyakorlatban – főleg Európában – az ütést vagy rúgást legtöbbször be sem viszik az ellenfelek. Tehát a keményebb küzdősportokban megszokott sérülésektől – bevert orr, monokli – nem igen kell tartani, az edzés mégis intenzív, és remek zsírégető.

Ha szeretnéd kipróbálni
Magyarországon közel négy éve folyik capoeira-oktatás – ha kedvet kaptál, számtalan csoportban kipróbálhatod magad. Az edzéseken az alapvető mozdulatok elsajátításán kívül megtanulhatsz zenélni a különféle egzotikus hangszereken.

Grupo Capoeira Brasil
Az egyik legjelentősebb hazai csoport, amely nemcsak gyakorolja, de folyamatosan fejleszti is a capoeirát. A kezdő edzésekre bármikor jelentkezhetünk, akár edzésidőben is. Az edzések elkezdésének nem feltétele semmiféle előképzettség.

info: Zákonyi Bence (Tucano)
06-30/ 203-11-51
bencebrazil@hotmail.com
belépő: 5000 Ft/hó

Fitness and Martial Arts Center
Köztársaság tér 27.
Legyél akár kezdő, akár már gyakorlott capoeirista, itt biztosan megtalálod a tudásodnak megfelelő foglalkozást.

Benczúr Ház
VI. Benczúr u. 27.
tel.: 06-70/210 – 9985
belépő: 5000Ft/hó; alkalmanként 800Ft

Almássy téri Szabadidőközpont
Almássy tér 6.
belépő: 5.000 Ft/ hó

Oktopont Tánciskola
Andrássy u.46.
tel: 312-0212

ARENA Fitness Center – Duna Plaza
tel.: 239-4356
email: info@arenafitness.hu

Mizu Táncklub
XIII. Csanády u. 7.
tel.: 350-1890
email: klub@mizu.hu

Studio Vida Táncstúdió
X. Fehér út 1. IV. emelet (az Örs Vezér téren)
tel.: 06-20/ 940 16 27

További információ:
www.capoeira.lap.hu
www.capoeira.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top