Életmód

Az idõ szorításában

Egy rohanás az életed? Persze, hiszen kötelezettségeket és szenvedélyeket választunk magunknak, ám az idõ lehetetlenül kevésnek tûnik mindenre. Érdemes megállni egy kicsit, átnézni feladatainkat, és rangsorolni, mi fontos, és mi kevésbé az.





Írj listát!

Amikor már elárasztanak a tennivalók, ideje összeállítanunk egy listát. Amint elkészült, sokkal könnyebb ütemezni a feladatokat, tudatosan szervezni a napot, és ami fejben rengetegnek tűnt, most átláthatóvá válik.
Érdemes az elvégzett feladatokat kihúzni a listáról, az újakat pedig felvezetni a lista aljára, így nemcsak azzal szembesülünk, mennyi feladatunk van, hanem azzal is, mennyi mindent megoldottunk már. A sikerek – legyenek akármilyen picikék – mindig lendületet adnak.

Kell egy kis lazaság!

Életünk nem áll másból csak rohanásból? Érdemes megállni egy kicsit, átnézni feladatainkat, és rangsorolni, mi fontos, és mi kevésbé az. Valóban fontos-e elmenni egy buliba, vagy jobb egy nagyot aludni? Tényleg ma kell kivasalni az összes ruhát, vagy elég párat, ami elegendő a hétre, és a többit meg lehet csinálni később is? Szükséges-e minden este vacsorát főzni, vagy néha belefér egy pizzarendelés is?

Mielőtt belevetnénk magunkat a karrierépítésbe és a tökéletes háziasszony szerepébe, jusson eszünkbe, hogy elsősorban nők és anyák vagyunk. Kit érdekel a mosatlan edény, ha egész nap nem játszottunk a gyerekkel, vagy nem beszélgettünk a párunkkal?





Időrabló szokások

Aki késik, mindig arra hivatkozik, hogy ez azért van, mert annyi dolga van, miközben a pontossággal lehet a legtöbb időt spórolni, hiszen kimaradnak a várakozással töltött üresjáratok. A rendszeresség lehet, hogy kicsit unalmasnak tűnik, viszont rendkívül hatékony. Gyakran akkor halmozzuk fel feladatainkat, ha nem vagyunk szoros határidőhöz kötve. „Mindjárt megcsinálom, csak…” és következik a kávézás, az e-mailek olvasása, tévénézés – habár teljesen érdektelen a műsor -, újságolvasás, vagy annak a rakoncátlan szőrszálnak az eltávolítása a szemöldök szép vonalából.

Csináld teljes szívvel és figyelemmel!

Az „egyszerre csinálok mindent és semmire sem figyelek igazán” kevés eredménnyel kecsegtető vállalkozás. Érdemes egy dologra koncentrálni. Így hatékonyabbak leszünk, és rövidebb idő elegendő feladataink elvégzéséhez.
A kisgyerek például, akárcsak a felnőtt, szereti, ha figyelnek rá, ha foglalkoznak vele. Tévedés azt hinni, hogy elég a „szemem sarkából figyelek rád”, ő igazi törődésre vágyik.

A pillanat varázsa

Érdemes arra figyelni, ami most van. Azokkal a feladatokkal, problémákkal foglalkozni, amelyek most aktuálisak. Nem szabad a jövőt kémlelve álproblémákat gyártani, a tényleges tennivalókra kell koncentrálni. Felesleges – és teljesen időpazarló – panaszkodni, vagy elmerülni a tehetetlenségben. A problémákat meg kell oldani, a feladatokat el kell végezni.





Nem kell mindent egyedül csinálni!

Sok nő esik abba a hibába, hogy mindent egyedül akar megoldani, hiszen ő tudja tökéletesen kiteregetni a ruhákat, megfőzni a kávét, befizetni a csekkeket. „Megmondtam, hogy először a postára menj, és csak utána a boltba” – hallom egy nő telefonbeszélgetését a metrón. A férjével pöröl. Én mosolygok és azon jár az eszem, hogy teljesen mindegy, milyen sorrendben csinálja meg a férfi a feladatokat, az a lényeg, hogy megcsinálja. Értem persze a nő elgondolását is – kellemetlen szatyrokkal sorban állni a postán -, de ezt a férfi is kitapasztalja. Különben is előfordulhat, hogy ő szeret a postán nehéz pakkokkal várakozni.
Nem kell mindent szorosan kontrollálni, elég akkor közbelépni, ha nincs meg a kívánt eredmény. Egy kis teret kell adni másoknak és magunknak is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top