Életmód

Nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend

Egyre többet halljuk hogy vannak „jó” és „rossz” élelmiszerek, valamint hogy az ételek között meg kell különböztetni olyanokat, amelyek az egészségünket szolgálják, és olyanokat, amelyek az egészségre ártalmasak, ezért fogyasztásukat teljes mértékben ki kell iktatni az étrendünkbõl.





Tévhit és valóság

Ez az elmélet nagyban leegyszerűsítené az egészséges táplálkozást, mert a helytelen ételeket egyszerűen csak ki kellene hagyni az étrendből, a helyeseket pedig fogyasztani. Ez a csoportosítás azonban nem helytálló, mert egészséges és egészségtelen jelzőkkel nem az egyes élelmiszereket illetve ételeket kell ellátnunk, hanem az összeállított étrendet!

Bizonyíték erre az, hogy pl. csupa, úgymond egészségesnek titulált élelmiszerből is lehet egészségtelen étrendet összeállítani, amelyek egészségtelen volta különböző hiánybetegségekben, illetve túladagolásokban nyilvánulhat meg. Az egészségtelen élelmiszer megnevezés azért sem jogos, mert ha valóban káros lenne az egészségre, akkor engedélyt sem kapna a forgalmazásra.


Az egészséges étrend alkotói

Az egészséges étrend összeállításának alapja, hogy a megfelelő mennyiségben sokféle élelmiszercsoport felhasználásával készüljön. A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett. A helyesen összeállított, egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, tejterméket, húsféléket, halat, tojást, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, főző és kenőzsiradékot, és mindezek mellett még a mértékletes édességfogyasztás sincs megtiltva.

Természetesen a titok nyitja a mennyiségekben és a gyakoriságban rejlik. Vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek fogyasztása minden nap ajánlott valamilyen formában. Ilyen például a tejtermékek, húsfélék, gabonafélék. Ajánlatos, ha hal illetve hüvelyes minden héten szerepel az étlapon. Tojásból egy egészségesen összeállított étrendben hetente kb. 3-4 darab fordul elő, míg édességeket maximum hetente 2 alkalommal ajánlatos fogyasztani.

A szervezetnek szénhidrátra, fehérjére és zsírokra is szüksége van, tehát nem lehet különbséget tenni közöttük fontosság alapján. A szénhidrátok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az izomműködésben, az agyi funkciók- és a vegetatív idegrendszer zavartalan működésében, a sebgyógyulásban, a veseműködésben, valamint a vérsejtek energiaforrásaiként. Szénhidrátban szegény táplálkozás során gyakran lép fel az állóképesség és a fizikai teljesítmény csökkenése. A fehérjék biztosítják a fejlődő test építéséhez szükséges anyagokat, így gyermekek esetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. A zsírok szerepet játszanak az idegrendszer működésében, fontos elemei a sejtmembránnak és nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához.

Ne használjuk tehát olyan kifejezéseket, hogy „jó étel” és „rossz étel”, vagy „egészséges étel” és „egészségtelen étel”, mert ezek a kategóriák táplálkozástudományi szempontból nem léteznek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top