Életmód

Rákgyógyítás: új eszközök segítenek

A rák diagnózisa sokakban félelmet kelt. Pedig a szembenézés: a rákból – különben valamennyi betegségbõl – való felgyógyulás legbiztosabb útja. Minél korábban ismerik fel a rákot, annál jobb az esély.

Erzsébet (43 éves) a közérzetén és a hajhullásán érzékelte először, hogy valami nincs rendben vele. Mammográfiai szűrésre jelentkezett, ahol megállapították az emlődaganatot, de azt javasolták neki, hogy az esetleges áttétek kiszűrésére ultrahangra is menjen el. Megtette. Ezzel részleges megnyugváshoz jutott, de nagyon sok időt töltött el vele. Már a mammográfiára is négy hetet várt, az ultrahangra további hármat, vagyis majdnem két hónapba került a tisztázás. Addig „dédelgette” magában a rettegést.


Nem árt tudni

A pozitronemissziós tomográfos (PET) módszer olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitronsugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A páciens intravénásan kap egy speciális “nyomjelző” izotópot, amit kombinálnak valamilyen, az anyagcserében aktívan résztvevő molekulával (a vizsgálni kívánt szervtől függően glükózzal, aminosavval, zsíralkotóval vagy ammóniával), s ennek eloszlását érzékelik a detektorok. Az izotóppal „megjelölt” glükóz molekula az egyes szervekben cukorigényüktől függően dúsul föl, s a hozzákötött izotóp bomlása pedig jelez, ez az, ami a képen észlelhető. A rosszindulatú daganatok például azért vesznek föl sok cukrot, mert nagyon rossz hatásfokkal használják föl azt.

A rákgyógyítás sikerének feltétele az elváltozások korai azonosítása, lehetőleg már a keletkezéskor. Emiatt olyan fontos a képalkotó diagnosztika – legismertebben a röntgen, az ultrahang vagy a CT, ma pedig a PET. Sajnos a PET/CT alkalmazása rendkívül korlátozott. Pedig az egész testet ábrázoló vizsgálat mindössze 16-19 percig tart, s eredményeként kétféle információt hordozó, egymásra vetített, részletgazdag képet kapunk, amelyből korán felismerhetőekké válnak a rákos folyamatok.

Ráadásul a PET/CT-berendezéssel a legkisebb, néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás is felfedezhetővé, s így kezelhetővé tehető, ami megmentheti, vagy jelentős mértékben meghosszabbíthatja a beteg életét. A jövő a korai diagnosztikáé: amikor már komoly a baj és csak drasztikus eszközök bevetésével érhető el eredmény, ott valami mindig sérül. Leginkább a belső erő, amely nélkül kétes a sikeres gyógyulás.

Magyarországon jelenleg három PET-kamera van, a legújabbat és leghatékonyabbat Budapesten idén júniusban adták át: ez a Pozitron Diagnosztika PET/CT Központ (www.pet.hu). Az új technika, a PET/CT, amely funkcionális képalkotásra képes, ezért olyan fontos: az elterjedtségét azonban az OEP is fékezi azzal, hogy egyelőre alkalmazását még nem finanszírozza. Itthon a legolcsóbban a Pozitronnál lehet elvégeztetni a vizsgálatot, kb. 250 ezer forintért. A cég létrehozta a Pozitron Alapítványt a rászorulók megsegítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top