Életmód

Mit igyunk nyáron?

Az idei nyár olykor kimondottan hûvös, esõs napokkal lepett meg minket, de volt már részünk forró napsütésben is.

Szervezetünk mindig igazodik az időjárás változásához, így néha meleg innivalót, máskor hideg frissítőt kívánunk. A hőség megnöveli folyadék és ásványi anyag szükségletünket, amit naponta legalább 1,5-2 liter innivalóval tudunk kielégíteni. Csapvízzel és ásványvízzel csupán folyadékot és ásványi anyagokat pótolunk, ezért nem baj, ha kicsit változatosabbá teszed az italfogyasztásodat.

Mikor más ízre, frissítőbb italra vágysz, bátran megengedhetsz magadnak egy-egy jeges teát is. Fontos szerepet játszik a folyadékpótlásban, ugyanakkor vitaminokat és energiát is juttat szervezetünkbe. Élénkítő hatása pedig nagyszerűen érvényesül, mikor a fülledt időjárástól kissé bágyadtabbá, álmosabbá válsz.

VIGYÁZZ AZ ALAKODRA NYÁRON IS!

Biztosan sokszor hallottad már Te is, hogy korunk egyik legelterjedtebb népbetegsége az elhízás. Sajnos már hazánkban is egyre magasabb a túlsúlyos emberek száma. De vajon mi a jelenség oka?

A fokozatosan romló tendencia a XX. század végén kialakult életvitelünkhöz vezethető vissza, amely nem igazán nevezhető egészséges életmódnak. A helytelen, rosszul megválasztott táplálkozás a mozgáshiány elhízáshoz vezethet. Sokat ronthat a helyzeten a gyakori ingerültség vagy aggodalom is, mivel a stresszhelyzeteket sokan evéssel próbálják feloldani. Ráadásul a nyár, a fagylaltok, jégkrémek és üdítők legfőbb szezonja, melyek tele vannak dúsító- és

adalékanyagokkal. Előfordulhat, hogy ezek a színezőanyagok és tartósítószerek többet ártanak, mint amennyit használnak.

Talán mondani sem kell, hogy a nyári nyalánkságok mértéktelen fogyasztása mellett pillanatok alatt magadra szedhetsz néhány kilót. Kerüld a szénsavas italokat és persze fagyiból sem kell naponta 10 gombócot megenni. Egy kis odafigyeléssel azonban megőrizheted alakodat úgy is, hogy közben a finomságokról sem kell teljes mértékben lemondanod.

Melegben az sem jó ha túl édes az ital, ugyanakkor a fanyar ízért sem rajonganak sokan. A választás során az is meghatározó, hogy milyen utóíz marad a szánkban. Nehéz dolog ebben a kérdésben bármiféle rangsort felállítani, hiszen mindannyian saját ízléssel és egymástól eltérő szemlélettel rendelkezünk. Egyikünknek a jeges zöld tea a mennyország, a másikunk viszont az őszibarackosat vagy a klasszikus citromosat kedveli. Mindenkinek megvan a maga kedvence.

Dietetikus szakemberek szerint jó közérzetünk és karcsúságunk megőrzése érdekében érdemes olyan ice teát választani, amely eredeti teafűből készül, tartósítószerektől és színezőanyagoktól mentes, valamint csökkentett cukortartalmú. Kellemes, de semmiképpen nem émelyítő íze és frissítő hatása kiválóan érvényesül – nem csak a hőség idején.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top