Életmód

Vissza a visszerekkel!

Csinos lábaikat sokan rejtegetik a világ elõl a rajtuk megjelenõ vékony erecskék vagy vastagabb dudorok miatt. Ezek a „kis szépséghibák” gyakran még fájnak is, sõt ha nem küzdünk ellenük, komolyabb problémákat is okozhatnak.




Visszérproblémával a lakosság mintegy negyede küzd. Kialakulása az ember két lábra állásához vezethető vissza, melynek következménye, hogy a lábaktól a szív felé áramló “használt vér” a gravitáció ellenében, kétszer akkora úton áramlik felfelé a vénákon keresztül. A vénákban található kis záróbillentyűk akadályozzák meg, hogy a vér az erekben visszafelé folyjon. Ha a láb izmai, kötőszövetei gyengék, vagy a billentyűk nem működnek megfelelően, akkor a vér áramlása romlik, egy része a vénákban megreked, és nő az erekben a nyomás. Ennek következtében az érfal kitágul, és egyre több folyadékot enged át a kötőszövetekbe, ami végtagödémát okoz, és létrejön a visszér. Amellett, hogy kellemetlen látványt nyújt, a visszér lábfeszülést, nehézségérzést, fáradékonyságot, fájdalmat, viszketést, esetleg lábszárgörcsöt is okozhat.


A visszeret kiváltó tényezők

Öröklött hajlam
Nemcsak a visszérre való hajlam öröklődik, hanem az is, hogy melyik végtagon jelenik meg. Azonban nem mindenkinek lesznek visszerei, akinek hajlama van rá, és lehetnek visszerei azoknak is, akik nem örökölték a hajlamot, de életmódjukból fakadóan veszélyeztetettek. A veszélyeztető tényezők közül a kötőszövet lazasága szintén öröklődik.







A várandósoknál a már meglevő visszerek rosszabbodhatnak
Túlsúly

Elhízás esetén a lábak nagyobb terhet cipelnek, melynek hatására romlik a vénás keringés, ami visszér kialakulásához vezethet.

Hormonális hatások
Az ösztrogén női nemi hormon lazítja a kötőszöveteket, ezáltal elősegíti a véna tágulását, és áteresztő képességének fokozódását, ami ödémát eredményez. Ezért a visszér kialakulását illetően a nők eleve veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, de a fogamzásgátlók és egyéb hormonkészítmények szedése tovább növeli a visszér kialakulásának esélyét.

Várandósság
Várandósság esetén összegződik a túlsúly és a hormonális hatások problematikája, hiszen ekkor a nagyobb terhelés mellett megváltozik a hormonháztartás is, ami a kötőszövet lazulásához vezethet. A várandósoknál a már meglevő visszerek rosszabbodhatnak, de gyakran újak jelennek meg.

Helytelen táplálkozás
A nem megfelelő táplálkozás okozta székrekedéskor kifejtett erős hasprés gátolja a vénás vér elfolyását, ami visszér kialakulásához vezethet.

Mozgásszegény életmód
A kevés mozgás az izmok és kötőszövetek gyengeségét, a tartós állás vagy ülés, különösen helytelen testtartással kombinálva (pl. keresztbe tett lábak), pedig a vénák belső nyomását növeli. Ezek együttes hatása meggyorsíthatja a visszértágulatok kialakulását.

Egyéb betegségek
A visszerek kialakulásának hátterében állhat egy korábban lezajlott mélyvénás trombózis, vagy akár egy hasüregben elhelyezkedő daganat, amely nyomja az alsó végtagok felől a hasüregbe futó vénákat.





A visszerek típusai

Seprű- vagy pókvénák
A bőrben elhelyezkedő vékony, piros, szerteágazó hajszálértágulatok, melyek a láb bármely részén megjelenhetnek. Nem tekinthetők betegségnek, csak “szépséghibának”.

Retikuláris vénatágulatok
Szintén elsősorban esztétikailag jelentenek problémát, panaszt ritkán okoznak. A lábszár és a comb hátsó, külső felszínén jelennek meg a bőrön átütő, de annak felszínéből nem kiemelkedő, kb. 2-4 mm vastag kékes értágulatok.

Klasszikus visszértágulatok
Ceruzavastagságú, kidudorodó, kacskaringós értágulatok, melyek főleg a lábszáron, néha a vádlin, vagy a térd és a comb belső részén jelennek meg. Gyakran komoly panaszokat okoznak, melyek közül legjellemzőbb a boka és a lábszár bedagadása, a láb fáradékonysága vagy feszítő fájdalma.

A három visszértípus nemcsak külön-külön, együttesen is előfordulhat.

Milyen szövődményekhez vezethet?
Ha elhanyagoljuk, előbb-utóbb olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint a visszérgyulladás, lábszárfekély, mélyvénás trombózis, vénás keringési zavar, sőt akár tüdőembólia is.


Hogyan előzzük meg?

Óvakodjunk az elhízástól!
A túlsúly növeli a visszerek kialakulásának esélyét, ezért érdemes megelőzni az elhízást. Megfelelő testmozgás és étrend mellett ritkán fenyeget ez a veszély.

Edzzük a vénákat!
Javítja a vénás vérkeringést az úszás, a biciklizés, a séta, a lépcsőzés, valamint a hideg-meleg váltózuhany, melynek során a vízsugár a lábszártól a lágyék irányába haladjon. Edzi a vénákat a víztaposás, a nedves füvön járás, valamint a lábfejkörzés, a lábujjhelyen lépkedés, a lábemelgetés és a lábujjak hajlítgatása.

Kerüljük az egy helyben ülést vagy állást!
Ha munkánk tartós ülésre vagy állásra kényszerít minket, érdemes beiktatni egy-egy lábtornára fordított rövid szünetet. Aki ülőmunkát végez, helyezze minél magasabbra a lábait, és kerülje a keresztbe tett lábtartást.

Polcoljuk fel lábainkat!
Lábunk meghálálja, ha gyakrabban pihentetjük. Ilyenkor polcoljuk fel úgy, hogy magasabban legyenek, mint a szív.

Kerüljük a szaunát, a forró fürdőt és az erős napot!
A meleg hatására a vénák még jobban kitágulnak, ezért bánjunk óvatosan a forró kényeztetéssel.







Kerüljük a forró fürdőt!
Masszírozzuk gyengéden!

Naponta legfeljebb egyszer, alulról felfelé masszírozzuk át finoman lábainkat. A pezsgőfürdő és a nyirokdrenázs is jelentősen hozzájárulhat a vénás- és nyirokkeringés javításához.

Táplálkozzunk helyesen!
A rostban gazdag, hús- és zsírszegény táplálkozás nemcsak a súlyfeleslegtől véd meg, hanem elkerülhető a vér besűrűsödése, és az ebből következő lassabb vérkeringés is. Ügyeljünk a bőséges folyadékbevitelre is, igyunk legalább napi 2-2,5 liter folyadékot ásványvíz, friss gyümölcs-vagy zöldséglé és gyógytea formájában.

Hordjunk kényelmes ruhát és cipőt!
Kerüljük a szoros nadrágokat, harisnyákat és derékszabású ruhákat, valamint a szorosra húzott öveket, mert ezek akadályozzák a megfelelő vérkeringést. Cipőnk legyen kényelmes és rugalmas. Lehetőleg kerüljük a 3 cm-nél magasabb sarkú cipőket, mert rendellenes tartásra kényszerítik a lábat, és a görcsös izomzat következtében romlik a vér szabad keringése.


Mit tegyünk, ha már kialakult?

A megelőzés céljából javasolt módszerek kialakult visszerek esetén is alkalmazhatók, csak bizonyos esetekben (pl. masszázs, mozgás) sokkal kíméletesebben.






Hordjunk kompressziós harisnyát!
A rugalmas gumiharisnya vagy fásli segít ellensúlyozni a visszér falának belső nyomását. Rendszeres használatával rövid időn belül csökkenthetjük a panaszokat. Leghatékonyabb reggel, felkelés előtt, az ágyban felvenni. Ödémás láb esetén kerüljük a használatát.

Aludjunk megemelt lábakkal!
Ha kissé megemelt lábakkal alszunk, például egy összehajtogatott plédet teszünk a matracunk alá lábunknál, megkönnyítjük a vér áramlását a szív felé.

Segíthetnek a visszérkenőcsök és gyógyszerek
A vény nélkül kapható krémek és gyógyszerek (pl. Venál vagy Bional készítmények), valamint homeopátiás szerek megszüntetik a fájdalmat és a duzzanatot, csökkentik a gyulladást, és javítják a vérkeringést, de a visszereket eltüntetni nem mindig tudják.

Injekciós kezelés




A műtéttel nem eltávolítható seprűvénák eltüntetésére alkalmazott eljárás a szklerotizáló injekció, melynek során gyulladást okozó anyagot juttatnak a vénába, ami hegesedéssel gyógyul, és ezáltal összetapadnak a vénafalak. Célszerű ősszel és télen alkalmazni ezt a módszert, mert utána a visszér kiújulásának elkerülése érdekében fáslit vagy kompressziós harisnyát kell hordani.

Súlyos esetben műtét
A visszér teljes eltüntetése érdekében forduljunk érsebészhez vagy visszérambulanciához. Súlyosabb esetekben javasolt a műtét, melynek során eltávolítják a visszereket. Előnye, hogy komolyabb visszerességet is meg lehet szüntetni, és alig észrevehető heg marad utána.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top