Életmód

Tele szájjal

Nincs vonzóbb egy szép mosolynál, egy vakító, fehér, szabályos fogsornál. Kevesen vannak, akik szerencsés genetikai adottságaiknak köszönhetõen sokáig nevethetnek tele szájjal. A legtöbbünknek mindez csak gondos, mindennapos szájápolás és rendszeres fogorvosi vizitek árán adatik meg.




Felmérések szerint alig néhány honfitársunk büszkélkedhet rendezett és ép fogazattal. Magyarországon a maximum napi egyszeri, eléggé felületes fogmosás a jellemző. Alig fogynak a fogkrémek; mindössze évi egy fogkefe kopik el az átlag magyar kezében. Ahhoz, hogy a fogak minél tovább egészségesek legyenek, gondos, mindennapi törődést igényelnek. A legjobban használható fogkefe kis fejű, közepesen kemény vagy puha, műanyag sörtéjű. Körülbelül háromhavonta, vagy ha elhasználódott, még hamarabb le kell cserélni. Kevesen fogadják el, hogy a fogkefe és a fogkrém már régen nem meríti ki a szükséges szájhigiéniás eszközök tárházát, fogselyem és szájvíz napi használatára is szükségünk volna.


Rendszeres fogorvosi vizsgálattal a kezdődő szuvasodás kiszűrhető. Olcsóbban kezelhető, mint az ingyenes foghúzással keletkező hiányok. A szűrővizsgálat kiterjed a fogak és az íny állapotára, valamint a korábban felhelyezett hidak és koronák ellenőrzésére. Hasznos, ha időnként sor kerül röntgenvizsgálatra is, amellyel ellenőrizhető a gyökérkezelt fogak állapota.









Gócvizsgálat

 Szűrővizsgálatra kell mennie annak, akit háziorvosa, belgyógyásza, szakorvosa küld fogorvoshoz góckeresés céljából. A foggyökér esetleg nem is fájdalmas gyulladásai, más eredetű góc okozhat pattanásokat, hajhullást, egyéb kellemetlen, megmagyarázhatatlan panaszokat. Idegrendszeri tünetek és ízületi gyulladások hátterében is állhat egy-egy elhanyagolt fog, gennyesedő gyökér. Ezek a problémák megszűnnek, amint a fogorvos elvégzi a szüksége kezeléseket.
Dr. Szabó Beáta fogszakorvos szerint nehezebb annak protézist készíteni, aki sokáig várt, mire rászánta magát a pótlásra.
– Fogpótlásra érdemes a legmodernebb technikának számító fogbeültetést (implantációt) választani, ha nem áll fenn ezt kizáró egészségügyi ok – vélekedik. – Kombinálható a kivehető és az úgynevezett implantált fog is. Ez jó megoldás annak, akinek egyik vagy másik eljárás önmagában valamiért nem megfelelő. Egyre fejlettebb a beültetési technika. A felhasznált anyagok is elősegítik, hogy az íny befogadja ezt a fajta fogpótlást.


A doktornő az elsők között kezdte alkalmazni a homeopátia kincstárát a fogászati kezelésekben. Megfigyelése szerint azok is szívesen választják a gyógynövényeket, akik először a rendelőben hallanak erről a lehetőségről.
– A homeopátia a fogászatban semmiképpen sem helyettesíti a hagyományos kezeléseket. Ezeket a szakember ellátja, tömést alkalmaz, vagy például szájsebészeti műtétet végez, szükség szerint. A fájdalom és a duzzanat az alkalmazott szerektől csökken, gyorsabban gyógyulnak a sebek a műtéteket követően – sorolja. – Ma már nem csak allergia miatt kérnek fémmentes fogpótlást, kerámiakoronát, illetve a nem fehéríthető, esetleg szabálytalanul nőtt fogakat elfedő kerámiahéjat. A szuvas fogakat a szépészeti teendők előtt el kell látni, hogy valóban egészséges és esztétikus, szép fogsor legyen az eredmény.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top