Életmód

Az élet elsõ íze

A természetes táplálás, azaz a szoptatás jelentõségét régóta ismerjük. De mit is nyújt az anya a gyermekének étkezésrõl étkezésre?

A természetes táplálás, azaz a szoptatás jelentőségét régóta ismerjük. Tápláló funkciója mellett igen fontos pszichés tényezője a csecsemőkornak, sőt, bizonyos kutatások szerint a későbbi életszakaszoknak is.
De milyen élvezeti értéke van az anyatejnek, mint ételnek? Mit is nyújt az anya a gyermekének étkezésről étkezésre?

Az anyatej minden fajra jellemző, eltérő összetételű, biológiailag aktív anyagaiban változékony, az utódokat tápláló és védő élelem, amelyet az anyai szervezet termel.

Ez a baba korának és szükségleteinek maximálisan megfelelő táplálékot biztosít. Tápanyagtartalma a növekedés záloga, egyéb alkotórészeinek köszönhetően pedig a belső miliő állandóságát és a környezettel szembeni ellenálló-képességet biztosítja. Minden mérhető és kémiai módszerekkel kimutatható jellemzője mellett azonban az anyatej rendelkezik valami mással is. Igazi finomság, ínyencség a baba számára. A kutatások és az egyéni tapasztalatok is igazolják, hogy a tej ízét, aromáját az anya étrendje, annak összetétele erősen befolyásolja. Szinte minden etetés alkalmával más ízhatás éri a csecsemőt, így a látszólag egyhangú étrend változatos étkezést takar. Az anyatej képződésére jellemző, hogy az anya által elfogyasztott táplálék bizonyos vegyületei, alkotóelemei a tejmirigyeken keresztül átjutnak a tejbe, és abban koncentrált formában megjelennek.

 Ilyen anyagok például az anya által fogyasztott koffein, aminek 1-1,5%-a kerül át az anyatejbe, és az alkohol, amiből ha az anya a szoptatás előtt 0,3 g/ttkg-nyi mennyiséget elfogyaszt, akkor 0,32 mg/100 ml alkoholtartalmú tejet választ el. A nikotin azonnal bejutva az anyatejbe közvetlenül károsítja a gyermek szervezetét, emellett a tej E- és C-vitamin tartalmát is csökkenti.

Bizonyos gyógyszerek is rendelkeznek ilyen tulajdonsággal, pl. a hashajtók, melyek a babánál hasonló hatást hoznak létre, mint az anyánál.


 


 

 

 

Az anyatej ízét döntően zsírtartalma határozza meg, azon belül is a különböző zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya. A zsírok a mama által elfogyasztott illóolajokat, ízanyagokat is szállítják, ezzel is biztosítva a változó íz harmóniáját. Az anya által fogyasztott egyéb ételek, mint pl. a puffasztó zöldség- és gyümölcsfélék, erős fűszerek, szénsavas italok panaszt okozhatnak a babáknál. Kizárólagos anyatejes táplálásnál ebben a korai életszakaszban lehet változó ízhatást nyújtó táplálékot biztosítani, amit egyetlen korszerű, csecsemőtáplálásra alkalmas formula sem képes pótolni. Az anyatejes táplálás fontosságának hangsúlyozásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak tápláljuk gyermekünket, hanem az élvezeti értékről is gondoskodunk.

További cikkek az életkor szerinti helyes táplálkozásról »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top