Életmód

Pörgesd fel anyagcserédet!

Míg egyesek patikamérlegen mérik ki, mennyit esznek, és gyötrik magukat az edzõteremben, hogy megõrizzék súlyukat, mások rengeteget falnak, keveset mozognak, mégis csinosak maradnak. Titkuk az anyagcseréjük gyorsaságában rejlik.

Képzelj magad elé egy tűzhelyt, amelyen az egyik égőfej nagyobb, a másik pedig kisebb lánggal ég. Az előbbin már meg is főtt az étel, amikor az utóbbin lévő fazékban épp csak bugyborékolni kezd a víz. Ugyanígy áll a helyzet az anyagcserével: néhány szerencsés rövid idő alatt el tudja égetni a szervezetébe került tápanyagokat, mások viszont pislákoló lánggal emésztik tartalékaikat, ami jóval hosszabb időt vesz igénybe. Tanácsainkkal azoknak igyekszünk segíteni, akik szeretnék felpörgetni lanyha anyagcseréjüket.






Kelj korán, ebédelj későn!

Reggelente és délután három óra tájban a leggyorsabb az anyagcsere, de a folyamat sebessége jelentősen csökken, ha ebben az időszakban szundikálsz. Törekedj a korai ébredésre, és halaszd kissé későbbre ebédidődet!


Reggeli előtt tornázz!

Ha fogyókúrázol, az a legjobb, ha reggeli előtt edzel, de ne kezdd a mozgást üres gyomorral, fogyassz előtte egy kis gyümölcsöt! Ha így teszel, szervezeted a gyakorlatok közben gyorsabban égeti a zsírt, edzés után pedig egész nap hatékonyabban bontja le a bevitt tápanyagokat.


Serkentsd emésztésedet!

Fogyassz rostban gazdag ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, főzelékféléket, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, amelyek serkentik az emésztést! Igyál meg naponta legalább 1,5-2 liter vizet! A folyadék gyorsítja a nyirokkeringést, és elősegíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését.


Fogyassz fűszeres ételeket!

A csípős fűszerek felpörgetik az anyagcserét. Hőtermelő folyamatokat indítanak el, gyorsabb bélműködésre ösztönözve a szervezetet, ami segítheti a fogyást. De vigyázz arra, hogy ne vidd túlzásba a fűszerezést!


Kerüld a koplalást!

Egy gyors diéta súlyvesztést okoz ugyan, de a leadott kilók negyede az izmokból, nem pedig a zsírszövetből távozik. Ha kevesebbet eszel, a szervezet védekezésül kevesebbet használ fel, vagyis az anyagcsere alacsonyabb szintre áll be. Gyors fogyókúra mellett, 2 hét után akár 25 százalékkal is lassulhat, ezért megáll a fogyás. Lassú testsúlycsökkentés mellett azonban az anyagcsere csak minimális mértékben lassul, a fogyás folyamatos lesz. Kerüld az egyszerű, csupán a kalóriákat korlátozó diétákat, és növeld az edzések számát!


További tippekért kattints ide »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top