Életmód

Edzés – óvatosan

Sportolni jó, ha jól csinálod. Ha csak úgy hûbelebalázs módjára ugrasz neki a maratoni távnak, utcai cipõben perdülsz az aerobik-terembe vagy nem sajátítod el a síelés technikai alapjait, több kárt okozhatsz a testednek, mint amennyit használsz.

Minden sportágnál másra kell figyelni, hogy biztonságos legyen az edzés, de a következő szabályokat az összes sportnál be kell tartani.

– Mindig kezdj alapos bemelegítéssel.
– Nem véletlenül lehet külön futó-, külön aerobik- és külön kosárlabdacipőt kapni. A speciális felszerelések megfelelő védelmet biztosítanak számodra, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik az edzést.
– Fokozatosan növeld a terhelést!
– Ne hagyd ki a nyújtást és a levezetést.
– Ha már volt sérülésed, csak orvos jóváhagyásával kezdd újra az edzést, és használj megfelelő védőeszközöket.

Aerobik

Leggyakrabban a szökkenések, hirtelen fordulatok, csavarások miatt következnek be a rándulások, ficamok, izomhúzódások. A túlterheléses sérülések is gyakoriak, a gyakran és sokat aerobikozók leginkább a bokájukat és a térdüket szokták fájlalni.

Hogyan eddz biztonságosan?
– Olyan órát válassz, ahol nem túl gyors a zene. A mozdulatokat lassan, kontrolláltan végezve sokkal kisebb a sérülés veszélye.
– Ne használj nagy súlyokat! Az egy-másfél kilós súlyzó az ideális, ezt lehet még veszély nélkül zenére emelgetni.
– Tanuld meg a gördülő technikát. Sztep- és dance-aerobikon is fontos, hogy ne lábujjhegyen ugráld végig az órát, így megkímélheted a bokádat, a sarkadat és a vádlidat is a túlterheléstől. Minden egyes lépésnél a sarkadat is tedd le.
– Ha forgások, irányváltások is szerepelnek a koreográfiában, apró szökkenéssel megvédheted térdedet a csavaró mozdulat károsító hatásaitól.

Futás

Egy-egy rossz lépés vagy a talaj egyenetlensége miatt előfordulhat a boka- vagy a térd sérülése, általában rándulás vagy ficam, de jóval gyakoribbak a hosszú idő alatt kialakuló sportártalmak. Ha az ízületek rendszeresen nagy és egyoldalú terhelésnek vannak kitéve, az állandó ütődés miatt porckopás, ízületi gyulladás alakulhat ki.

Hogyan eddz biztonságosan?
– Csak speciális futócipőben fuss, ez ugyanis sajátos kiképzésével tompítja a láb földhöz csapódásának erejét, így védi az ízületeket.
– Ne fuss betonon. A beton, illetve az aszfalt sokkal rugalmatlanabb, mint egy erdei talaj vagy füves ösvény, ezért az ízületeidet is jobban terheli. A legideálisabb választás a rugalmas rekortán futópálya.

Squash

Az egyre népszerűbb szabadidősport űzése közben leggyakoribbak az esések, csúszások miatti rándulások, ficamok, esetleg izomhúzódások. A legtöbbször a boka, a térd és a váll, illetve a csukló sérül. Előfordulhatnak még fájdalmas zúzódások, ha egymást találjátok el az ütővel a labda helyett.

Hogyan eddz biztonságosan?
– Figyeljetek egymásra. Ez a páros sport nemcsak a jó erőnlét megszerzéséről szól, inkább közös kikapcsolódást, közös élményt, esetleg érdekes versenyt nyújt. Közben nemcsak a pontok megszerzésére, de egymás épségére is ügyelnetek kell, ezért körültekintően használjátok ki a rendelkezésetekre álló teret.
– Ne hagyjátok szanaszét a holmitokat. Nagyon kellemetlen és fájdalmas élmény keresztülesni egy elöl felejtett kulacson, vagy orra bukni egy földre hajított pulóverben.
– A squash nem jó módszere annak, hogy jobb erőnlétet szerezz. Ahhoz, hogy élvezetes meccseket játszhass, szükség van egy általános jó edzettségi állapotra.

Sízés

A legnépszerűbb téli sport, ha nem megfelelően űzöd, bizony komoly sérülések veszélyét rejti. A kevésbé gyakorlottak gyakran szenvednek rándulásokat, ficamokat, sajnos töréseket is. Elsősorban az alsó végtag sérül, de az agyrázkódás is gyakori.


Hogyan eddz biztonságosan?
– Már előre hozd magad formába, végezz a comb, a far és a has izmait erősítő gyakorlatokat, és az aerob edzésről se feledkezz meg.
– Szakképzett oktatótól tanuld meg az alapokat. Ha kezdő vagy, ne indulj neki az ismeretlennek merészen.
– Sohase síelj egyedül. Mindig legyen a közeledben valaki, aki segíteni tud, ha bármi baj történne.
– Szigorúan tilos az edzettségi és tudásbeli szintednél nehezebb pályán síelni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top