Életmód

Kinek jó a lakáslízing?

„Ön kiválasztja, mi megvásároljuk” – hirdetik a lízing cégek. A lízing itthon eddig csak az autópiacon volt bevált finanszírozási forma. Most a lakáspiacra is betört, az önerõ nélküli lakásvásárlás lehetõségével.

A lízing a hitelnél drágább, ám lehetővé teszi az azonnali beköltözést.






Lízing, lízing! Csak tessék, tessék!


A lakáspiac új résztvevője, a lakáslízing-piac az év eleje óta felpezsdült. Ez egyelőre annyit jelent, hogy elkezdték közhírré tenni e lehetőséget, de a szolgáltatás még nem mindenhol indult be. Az OTP-SCD Lízing mellé mostanában a BG Magyarország, a CIB és a HVB zárkózik fel. Az ajánlatok között egyelőre nincs jelentősebb különbség.
Az OTP-nél egy tízmilliós összegre – 25 éves futamidő esetén – forint alapon több mint 107 ezer forint havi részlet adódik.






Mik a szükséges dokumentumok?

• Személyi igazolvány és lakcímkártya
• Személyi igazolványon kívül még egy személyazonosság megállapítására alkalmas
fényképes okmány (útlevél, jogosítvány, stb.)
• Adóazonosító és TB kártya
• Jövedelemigazolás vagy utolsó három havi eredeti bankszámlakivonat
• Utolsó két havi eredeti közüzemi számla (a lakcímkártyán szereplő címre címezve) és a befizetést igazoló csekk vagy bankszámlakivonat
• 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap a megvásárolni kívánt ingatlanról (eladótól beszerezhető)
• Társasházi lakás esetén társasházi alapító okirat (Földhivatalhoz érkeztetve – eladótól beszerezhető)
• Jogerős építési engedély (eladótól beszerezhető)
• A megvásárolni kívánt ingatlan alaprajza (eladótól beszerezhető 
Kinek jó?

Ki fizet ki havi százezret egy negyed évszázadon keresztül? A lízing konstrukció csak azoknak előnyös, akik az állami támogatásból kiszorultak (akik az államilag támogatott hitelek felvételéhez szükséges feltételekkel nem rendelkeznek), vagy azoknak a fiataloknak, akik stabil jövedelemmel, ám kevés tőkével rendelkeznek, esetleg azoknak a vállakózóknak, akik csak alacsony havi jövedelemről tudnak igazolást adni. Még ha a „nincs szükség önerőre” tételmondat helyett sokszor a 10 százalékos önrész opciójával találkozhatunk, a hiteligényléseknél megkövetelt 50 százalékos önerőhöz képest sokkal kedvezőbb ajánlat a lízing. Jól járhat az is, aki a régi lakásából újba szeretne költözni: a lízinggel ugyanis egyből beköltözhet, s megvárhatja, hogy régi lakását a legkedvezőbb pillanatban tudja eladni.
A lízing társaságok az új lakásba költözést támogatják, s szerződéses partnereikkel építtetik meg azokat. Használt lakás vásárlása esetén induló tőke nélkül semmi esélyünk sincs.
A nulla önerőt, nem kell szó szerint érteni, hisz a hitelbírálati értékbecslési díjakból, a szerződéskötési és folyósítási díjból – nem beszélve az illetékről – jókora (500-700 ezer Ft) summa kerekedik.






Lízing, hitel, THM és egyéb kockázatok

A lízingkamat tehát mindenképpen magasabb, mint a hagyományos forintalapú lakáshitelek kamata. A különbség abból adódik, hogy a lakáshitelek egy részére állami támogatás jár, erről viszont a lakáslízingnél egyelőre nincsen szó. A lízingnél az éves hiteldíjak 7,07 és 7,62 százalék között mozogtak, ami önmagában még nem nagy differencia. Ám a törlesztő-részletek vizsgálatánál ez már 16 ezer forint eltérést jelent az ígért havi részletben. Így mostantól a lízing piacon is érdemes összehasonlítani az ajánlatokat.





Mi a lízing?
A pénzügyi lízingnél a lízingbeadó – díj fizetése – ellenében átengedi a lízingtárgy használatát a lízingbevevőnek. A lízingtárgy tulajdonjoga mindaddig nála marad, amíg a lízingbevevő ki nem fizeti az utolsó havi lízingdíjat. Ebből a szempontból különbözik a hitelügyletektől, amelyeknél a tulajdonjog a hitelszerződés aláírásával egy időben a vevőre száll.

Lakáslízinggel foglalkozó cégek Magyarországon:

• OTP-SCD lízing »
• CIB-BANK lízing »
• HVB Bank lízing »
• BG lízing »

A lízinggel járó kockázat nem csekély, mert bizony, aki rosszul méri fel a hitelkapacitását, akinek nem várt fordulat áll be jövedelmezésében, azzal szemben – ha nem sikerül a lízing társasággal megegyeznie – megindul a fájdalmas procedúra, a kiköltöztetés.

Törlesztő részletek az OTP-SCD-nél (példa)

























Lízing összege   svájci frank  euró  forint
 10 000 000  69 661  78 872  107 546
 14 000 000  97 525  110 383  150 564
 20 000 000  139 321  157 743  215 092


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top