Életmód

Ésszel vásárolni!

Beugrom a boltba! Csak néhány apróságot veszek, de tényleg! Csak ami kell! Biztos? Vajon tudod, hogy mit veszel? Tudod, hogy mivel vesznek rá arra, hogy megvedd? Mennyi felesleges holmit vásárolsz egyetlen árucikk mellé?





És főleg, ésszel vásárolsz? Kérdezhetnénk úgy is: tudatosan? Olyan sok az áru, rengeteg az áruház, az ember szinte elveszik bennük, és csak hagyja, hogy a marketing az orránál fogva vezesse. A szép reklámok, a gusztusos csomagolóanyagok, és a polcokon tudatosan elhelyezett csábító árucikkek mind a pénztárcádra vadásznak. Segítünk, hogy ellenállj!

Jó cuccok?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján és számtalan fórumon ad ötleteket, információkat a vásárlók védelmére. Nemrég egy kis kiadványban foglalták össze a hétköznapi vásárlások védelmére született gondolatokat. A kis könyv lexikonszerűen ad információkat az árucsoportokról, segít többet megtudni a gyártásuk, termelésük hátteréről. A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy tippekkel, alternatívákkal is szolgál.
Tudod például, hogy miért veszélyes az antibakteriális szappan, vagy hallottál már arról, hogy mibe kerül a napi serkentő kávé?

A könyvben rövid leírások, tények, és adatok mellett sikersztorikat is olvashatsz, olyan megoldásokat, amivel a környezettudatos vásárláshoz, élethez járultak hozzá multicégek. Ha a multiknak sikerül, neked is sikerülhet, ehhez is ad útmutatót a kiadvány, sőt számtalan linkkel további barangolásra hív.






Fair trade: Vegyünk egy csésze kávét! A százötven forintból, amit egy büfében kifizetünk érte, a kávétermesztő, aki megdolgozott a kávébabért, alig kap néhány forintot. A méltányos kereskedelem szellemében született megállapodás garantálják, hogy a termelő számára is méltányos, igazságos áron juthasson el egy-egy termék a fogyasztóhoz.  

Tudatos vásárlóvá válni


Rohamosan nő a vásárlók száma a világban, a vásárlás, a fogyasztás rohamosan növekvő szeméthalmokat, növekvő adósságot, és emelkedő elhízási arányt is jelent. Ezek a globalizáció problémái, ám a globalizáció mégiscsak egyénekből, millió vásárlóból, millió vásárlásból adódik. Ezért tehát mindenkinek lehetősége van beleszólni, csökkenteni a negatív folyamatokat. Azzal, hogy egy árucikket megvásárolsz, döntesz. Döntesz egy termék, egy gyártó, és egy forgalmazó mellett. Te a pénzeddel szavazol, fontos tehát tudnod, mire!
A tudatos vásárlás azt jelenti, hogy átlátod a folyamatot, amíg az áru a bevásárló kocsidba landol. Tudod, hogy mit csomagolnak a színes dobozokba, tudod, hogy mit teszel az asztalodra, és ezen információk birtokában tudatosan választasz.





A tudatos vásárlók 12 pontja

1. A pénzeddel szavazol!
A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
2. A szemét a legdrágább!
A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.
3. Cetli
Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.
4. Helyben
A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.
5. Mennyi műanyagot viszel haza?
Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
6. Keresd az eredetit!
Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.
7. Olvasd el a címkéket!
Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.




8. Erőszakmentes szépség
Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.
9. Tartós használat!
Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.
10. Frisset
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.
11. Helyi termékeket vegyél
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.
12. Nem mindegy!
Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.


Forrás: Tudatosvásárló


Például a kávé és a babaholmik

Egyszerűnek tűnő, hétköznapi dolgok vásárlásakor is érdemes néhány ddologra figyelned! A kávé mágikus ital, tudtad például, hogy Magyarországon évente az egy főre jutó kávéfogyasztás 3 kilogramm? A feketelevest trópusi exportból állítjuk elő. Tudósok felmérése szerint a napfényes kávéültetvényeken felére csökken a madárfajok száma, és csökken a rovarok, növények, és egyéb vad fajok fajtagazdagsága is. Az árnyékban termesztett kávé a környezetbarát megoldás. Vajon figyelünk erre vásárláskor?

Szinte hihetetlen, de egy átlagos babának ötezerszer kell kicserélni a pelenkáját, mielőtt szobatiszta lesz. Ha ez idő alatt eldobható pelenkát használunk, 1-1,5 tonnás szemétkupacot termelünk! Ezért ha eldobható pelenkát veszel, keress biológiailag lebomlót – vagy használj újrahasználható textilpelenkát. Magyarországon is több fajta mosható nadrágpelenka van forgalomban!










Tippek, linkek, hasznos oldalak:


• Tudatos Vásárlók Egyesülete »
• Kerékpárral Közlekedők Országos Szövetsége »
• Ökoszolgálat »
• Hulladék Munkaszövetség »
• Utilapu Hálózat »
• Energia Klub »
• Magyarországi Slowfood Mozgalom »
• Eldobható pelenkákról többet »
• A Jó cuccok? című kiadványról még többet megtudhatsz itt! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top