Életmód

Hitelt kártyára – de hol a határ?

A hitelkártyák száma jelentõsen megugrott az elmúlt években. Ma már több mint 800 ezren tartanak maguknál valamilyen hitel felvételre alkalmas plasztikot. De jól járunk-e a kártyás kölcsönpénzzel? Mire kell figyelni?





A bankok érezve és befolyásolva a trendet, gyorsuló ütemben bocsátanak ki valódi – kamatmentes periódust is tartalmazó – hitelkártyát az egyszerű komfort kártyáktól a platina kártyákon át a nőket megcélzó plasztikokig.

Kísértés

A hitelkártya invázió persze nem azt jelenti, hogy a szükség egyre nagyobb mértékben üti fel a fejét, hanem azt, hogy mindenki elhiszi: nincs is jobb dolog, mint vásárolni. A kamatmentesség igéző tekintettel bámul ránk, és nehéz nemet mondani. Az Amerikai lakosság egy részének a múlt évben például olyannyira nem sikerült ellenállni a költekezésnek, hogy a hitel törlesztésére alig maradt ereje. ( • Bővebbet a témáról itt olvashatsz! »)





A hitelkártya használatakor az ügyfél nem a saját pénzéből, hanem személyre szabott hitelkeretéből költ, így a kártyával elköltött pénzösszegek nem a folyószámláján levő megtakarításait csökkentik. A hitelkeret rulírozó, azaz a visszafizetett összegek újra felhasználhatók. 





Itthon azért nem ilyen súlyos a helyzet, ám ha hitelakcióba vágunk, érdemes arra törekednünk, hogy a pénzköltést követően a lehető leghamarabban feltöltődjön a keretünk. Több hónapos törlesztésre nem kifizetődő használni a hitelkártyát.

Kamat és kamatmentesség

A piacon lévő hitelkártyák használatakor a bankok a készpénzfelvétel esetén azonnal, a készpénzfelvétel tranzakciójának napjától kezdődően számolnak fel hitelkamatot. (A hitelkeret 5 százalékát, de min. 2000 Ft-ot kell visszafizetni.) A havi hitelkamat az Erste Banknál pl. 2,95 százalék, az éves THM 41,75 százalék.
A kamatmentesség tehát készpénzfelvételkor általában nem érvényes (az ügyfelek 80 százaléka mégis erre használja).  Persze akadnak bankok, mint az Inter-Európa ahol igen, de mindenképp tudjunk eme alapszabályról.

A vásárlás más tészta: a különféle kártya típusok – ha az igénylésünket elfogadták -, konstrukcióktól függően az 500 ezer és az 3 millió forint közötti havi hitel lehetőségét is felajánlják, s a hitelkeretünket általában ilyenkor 30-45 napig használhatjuk kamatmentesen. A hirtelen jött mosógép-tönkremenésénél ez még jól is jön, pláne, ha sikerül betartanunk a fizetési határidőt…






A folyószámlahitel vagy hitelkártya?

A hitelkártya piacot épp az utóbbi hónapban érték kritikák az EU részéről, ám az előnyei sokszor szembetűnők. A folyószámlahitel a kártyával ellentétben soha nem lehet kamatmentes: a tranzakció napjától kezdődően azonnal kamatozik. A hitelkártyához ugyanakkor még lakossági bankszámla sem szükséges. A hitelkártya által igénybevett hitel esetén sokszor az ügyfél dönthet arról, hogy egy összegben, vagy részletekben kívánja a felvett hitelösszeget visszafizetni, és hogy részletfizetés esetén azt hány hónap alatt és mekkora részletekre bontva kívánja teljesíteni. A folyószámlahitelnél viszont a havonta számlánkra érkező fizetésből automatikusan törlesztődik tartozásunk.






Mi szükséges általában a hitelkártya kérelemhez?

• Érvényes személyi vagy útlevél, valamint még egy, a személyazonosságot hitelesen igazoló okirat (pl: TAJ kártya, adóigazolvány, jogosítvány).
• Lakcímet igazoló hatósági igazolvány.
• Egy-három utolsó havi közüzemi számla.
• Telefonszámla levél, vagy befizetést igazoló dokumentum. (Vezetékes vagy mobil előfizetés.)
• Alkalmazottaknak két-három utolsó havi, névre szóló, rendszeres jövedelmet tartalmazó bankszámlakivonat vagy munkáltatói igazolás.
• Egyéni vállalkozóknak a vállalkozói igazolvány bemutatása.
• Nyugdíjasoknak nyugdíjas igazolvány vagy éves nyugdíjas igazolás. 

• Kalkuláld ki, neked melyik a legjobb ajánlat a piacon levők között! »
 

Igénylési feltételek





Igényléskor 21-24. életévet betöltött, de 68-70. életévet be nem töltött életkor,
Magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező,
Devizabelföldi természetes személy, aki
a) valamely, tevékenységét a Magyar Köztársaság területén folytató banknál legalább 3 hónapja vezetett forgalmazó lakossági bankszámlával rendelkezik, továbbá
b) legalább 9 hónapos folyamatos, jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapja folyamatos munkaviszonyból vagy nyugdíjból származó,
c) legalább havi nettó 50 000-100 000 Ft igazolt, rendszeres jövedelemmel, illetve,
d) telefonnal rendelkezik (az igénylő nevére vagy a bejelentett állandó/tartózkodási lakcímére szóló vezetékes telefon vagy mobiltelefon). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top