Életmód

Mennyi az elég?

Valld be, néha veled is megesik, hogy egy laktató ebéd után még mindig vágyakozol valami finomság után. Ha felismered az éhség és az étvágy közti különbséget, könnyebben megértheted tested jelzéseit és elkerülheted a felesleges nassolást.

Az éhség az egyik legerősebb érzés, hiszen táplálék hiányában életképtelenek volnánk. Ám a valódi éhséget a jóléti társadalomban élők szinte már nem is ismerik. A hatalmas ételválaszték csábít az evésre, a folyamatos nassolásra, így aztán időnként éhségérzet nélkül is eszünk. Az ételekhez fűződő érzelmeinket az illatok, a tálalás, valamint a szocializációs beidegződések is befolyásolják. Utóbbira példák a habzsolással járó ünnepek és családi alkalmak, melyek elképzelhetetlenek többfogásos étkezések nélkül.
Mégis, hogyan tartható fenn az egyensúly? Tanácsaink segítségedre lesznek!







Halld meg a gyomrodban ketyegő vekkert!



Az órához igazított étkezés segíthet a túlevés és az elhízás elleni küzdelemben, hiszen rendszerességet visz a mindennapokba és elejét veszi az étkezések közötti nassolásnak. Ám ez a módszer is csak akkor működik, ha tudatosan alkalmazod!

Kísérletekkel bizonyították, hogy már az óra látványa képes felkorbácsolni az étvágyunkat. Egy német kutatóintézet a kísérletében résztvevő alanyokat két csoportra osztotta. Az egyik csoport órája előrébb volt állítva, míg a másik csoport órája késett. Az előbbi csoport, amelyik a biológiai órájához képest korábban látott neki az ebédnek, a szokásosnál jóval többet evett, mint a másik csoport tagjai, akik a megszokottól későbbi időpontban ettek.

Tanácsunk: Hagyj fel a nassolással! Ha közeleg a megszokott reggeli, ebéd, uzsonna vagy vacsora időpontja, előtte már ne nassolj – még egy-két falatot se! Inkább igyál meg egy pohár ásványvizet vagy cukormentes gyümölcslevet, és várd meg, amíg eljön az étkezés időpontja.


Káros vigaszdíjak

Napjainkra nagyon is jellemző, hogy a stressz, az unalom, a szorongás és az idegesség éhséget vált ki belőlünk. De nem árt tudni, hogy ez a fajta éhség korántsem azonos a valós testi igényekkel. Amikor ugyanis csak azért eszünk, hogy jutalmazzuk vagy vigasztaljuk magunkat, nem csak testileg, de érzelmileg is szeretnénk jóllakni. Ez a veszély leginkább a nőket fenyegeti, mivel számos felmérés bizonyítja, hogy a nők ötször nagyobb eséllyel kerülnek a jutalmazó étvágy csapdájába, mint a férfiak.

Tanácsunk: Ha egy fárasztó nap vagy egy csúnya szerelmi csalódás után te is azonnal a hűtőszekrényben kutatnál feloldozásért, gondolj arra, hogy a búfelejtő lakomával nem csak az alakodnak árthatsz, de előbb-utóbb a lelkiismeret-furdalás is marcangolni fog. Ráadásul az evés okozta nyugalom csupán ideiglenes. Amennyiben a lelki bajokat mindig evéssel igyekszel orvosolni, ezzel arra „tanítod” a szervezetedet, hogy éhséget jelezzen a fizikai jóllakottság után is, hiszen a lelked még mindig éhezik. Nassolás helyett inkább sportolj, meglátod, egy izzasztó aerobikórával vagy egy kiadós futással eredményesebben űzheted el a gondokat, mint egy nagy tábla csokival.

A folytatásért katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top