Életmód

Anyu én szép vagyok?

Ezt a kérdést elõször háromévesen tettem fel az anyukámnak. Persze három évesen minden gyerek gyönyörû, és az anyukák is elfogultabbak, mint a késõbbiekben. Gyönyörû vagy!-mondta. Én pedig boldog voltam, határtalanul.





Azután amikor ovis lettem, újra előkerült a kérdés.
-Anyu, szerinted szép vagyok?
Édesanyám megnyugtatott, hogy továbbra is szép vagyok, így amíg nem kerültem be az iskolába, hihetetlen magabiztossággal éltem a kis életem.

Az iskolás évek viszont megint előtérbe helyezték a szépség fogalmát. Akkor már magam is különbséget tettem szép és csúnya, kövér és sovány között. Ez abból fakadt, hogy a környezetemben (osztálytársak) levő gyerekek véleményét 100%-san magamévá tettem. Azt tartottuk szépnek, aki a legjobban hasonlított a tini sztárokra, és mindenki mást, a „nem számít” kategóriába soroltunk. Akkor éppen hihetetlenül sovány voltam. Megijedtem, szinte rettegtem attól, hogy nehogy kirekesszenek, mert nem vagyok tökéletes.

De nekem szerencsém van… Aggályaimat megoszthattam az anyukámmal. Az én anyukám pedig nagyon bölcs volt, és a válasza egy életre meghatározta az önbecsülésemet.

Tudni kell, hogy az én anyukám teltkarcsú, de mindig ápolt, és csinos. Nagyon sikeres a munkájában, és mindig vidám.

– Szerinted kislányom, én szép vagyok?- kérdezte.
– Igen anyu, te vagy a legszebb nő akit ismerek-válaszoltam.

Ekkor előszedett egy magazint és megmutatta a benne szereplő „szépségideálokat”. Tényleg nem hasonlított rájuk, és én mégis szépnek láttam. Elmagyarázta, hogy azért, mert a szépség nem külsőségeken múlik, hanem belülről fakad. Azért látom őt szépnek, mert ismerem az értékeit, és nem a ruhaméretére gondolok, amikor meglátom. Azt az útravalót kaptam, hogy soha ne felejtsem el, hogy a szépségideálok változnak, de az ember belülről mindig értékes és szép marad.

Miután két gyereket szültem, magam is teltkarcsú lettem. Voltak pillanatok, amikor ez miatt elkeseredtem, de amikor a gyermekem elém állt, és először megkérdezte, hogy :
– Anyu, szerinted én szép vagyok?
Ránéztem, és gyönyörű volt. Belenéztem a tükörbe, és attól a perctől magamat is újra szépnek láttam.






Adjuk hát meg gyermekeinknek, azt az önbecsülést, amire szükségük van, ahhoz, hogy bodog legyenek az életük folyamán. Mindig igyekezzünk megtanítani nekik a valódi értékeket. 


A Dove létrehozta a Dove Önbecsülési Alapot, amelynek célja, hogy segítsen a fiatal lányoknak és nőknek helyes és magabiztos önértékelésük kialakulásában és abban, hogy észrevegyék, mennyire szépek is valójában.
Az első lépés, ha a szülő őszintén beszélget gyermekével. A Dove Önbecsülési Alap Szép vagy! programjának célja, hogy tanácsadással és útmutató kézikönyvvel támogassuk a gyermekek és anyák közötti kommunikációt, és hogy Te, mint szülő, hatékonyan segíthess gyermeked önértékelési problémáin.

A Szép vagy! programot hamarosan a www.kampanyavalodiszepsegert.hu   oldalon töltheted le.




Segítsünk együtt!



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top